Kevadtormil on tõsisemalt viga saanud kümme osalejat (3)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadtorm 2017 kolonn Õrus.
Kevadtorm 2017 kolonn Õrus. Foto: Paul Poderat

Tänavusel kaitseväe suurõppusel Kevadtorm on saanud tõsisemalt viga kümme osalejat, üht õnnetust on asunud uurima tööinspektsioon.

8. mail alanud Kevadtormil on praeguseks saanud tõsisemalt vigastada kümme inimest – viimati sai möödunud reedel ajateenija põletushaavu priimuse käsitsemisel.

Kaitseväe teabeohvitseri leitnant Kristel Maasikmetsa sõnul on neli osalejat saanud põletushaavu priimuse käsitsemisel, neli on murdnud luu ning kaks said viga liiklusõnnetustes. Lisaks on paar ajateenijat saanud liiklusõnnetustes kergemaid vigastusi. Tõsisemalt viga saanutest viibib praegu neli haiglas, neist üks saab homme haiglast välja.

Kaitseväelase varustusse kuuluvad priimus, piiritusepudel ja katelok. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees
Kaitseväelase varustusse kuuluvad priimus, piiritusepudel ja katelok. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tööinspektsioon on asunud uurima möödunud teisipäeval Kevadtormil juhtunud õnnetust, kus tagurdanud veoauto sõitis otsa õppekogunemisel osalenud reservväelasele. 

Õnnetus juhtus 16. mai pärastlõunal Tallinnas Männiku harjutusalal, kus oli parajasti käimas taktikaline harjutus. Rühm oli veoautodega rännakul ja jäi seisma õppe-miinivälja ees. Esimeses veoautos olnud meeskonnaülem tuli autost välja ning läks sõiduki taha, et see alast välja juhatada. Siis aga tekkis tulevahetus vastasega, meeskonnaülem varjus sõiduki taha ning samal ajal alustas autojuht tagurdamist, et tulistamiskohast eemalduda. Tagurdades ei näinud autojuht, et tema sõiduki taha jäi kaasvõitleja, ja sõitis talle otsa. Kiirabi viis raskelt viga saanud reservväelase haiglasse.

Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Apo Oja kinnitusel alustas inspektsioon raske tööõnnetuse uurimist. Otsus uurimise alustamiseks tehti 19. mail ning uurijal on kokkuvõtte tegemiseks aega 30 tööpäeva.

Teisi Kevadtormi õnnetusi inspektsioon ei uuri. «Me ei ole algatanud tööõnnetuste uurimisi teiste juhtumite osas, millest valdav enamus on seotud kukkumisega, kuid mille hulgas on neljal juhul põletus ja ühel juhul rästiku hammustus,» ütles Oja selleaastasele õppusele tagasi vaadates.

Ta selgitas, et inspektsioon ei uuri üldiselt tööõnnetusi, mille tulemusena on kannatanu saanud kergeid vigastusi. «Samuti ei uuri inspektsioon juhtumeid, kus isik on küll saanud raske kehavigastuse, kuid uurimine ei aita kaasa peamise eesmärgi saavutamisele ehk abinõude määratlemisele, kuidas vältida sarnaseid juhtumeid tulevikus,» nentis Oja, et seetõttu nad sõjalise väljaõppega seotud juhtumeid reeglina ei uuri. «Seda põhjusel, et me ei saa mõjutada ajateenijate ja tegevväelaste väljaõppe protsessi,» täpsustas ta.

Oja sõnul on oluline iga tööõnnetuse puhul välja selgitada juhtunu asjaolud ja põhjused ning kindlaks teha abinõud sarnase juhtumi kordumise vältimiseks. Aastas uurib tööinspektsioon umbes 250 rasket ja surmaga lõppenud tööõnnetust ning eeskätt keskendutakse juhtumitele, mis on seotud statsionaarse masina või seadmega. 

Seda statistikat, kui palju tööinspektsioon üldse Kevadtormil juhtunud õnnetuste osas uurimisi on alustanud, ei olnud inspektsioonil võimalik nii kiiresti kokku panna.

Kes aga hüvitab Kevadtormi õnnetustega seotud kulud? Oja sõnul tehakse seda üldise korra alusel ehk siis kogunemise ajal on reservväelased kaitseväe teenistuses ja kaitsevägi on vaadeldav tööandjana ning kui juhtub tööõnnetus ja see on korrektselt ehk tööõnnetusena vormistatud, siis on tegemist haigekassa kuluga.

«Siinjuures on oluline vaadata ka seda, et mitmed tööõnnetused kvalifitseeruvad kergeteks ja ei too endaga kaasa edasistest õppustest ega ka reservväelase tavatööst kõrvale jäämist,» toonitas ta.

Loe lisaks: Õppusel viga saanud reservväelase seisund on raske ja Video: osa ajateenijaid peab õnnetuste tõttu Kevadtormil ilma priimuseta läbi ajama 

Õnnetused Kevadtormil

  • 19. mail valas ajateenija kuumale priimusele peale piiritust, mis süttis. Põletushaavu saanud ajateenija kaaslased andsid talle kohapeal esmaabi ning kiirabi viis ta Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.
  • 19. mail sai Ida-Virumaal Sonda vallas teelt välja sõitnud soomukis vigastada kaks briti sõdurit, kes said kergeid vigastusi.
  • 18. mail sai kaitseväe sõiduk kõrgepingeliini alt läbi sõites elektrilöögi ja süttis. Kolmest ajateenijast viidi üks põletushaavadega haiglasse.
  • 16. mail sai Tallinnas Männikul raskelt viga Kevadtormil osalenud reservväelane, kui tagurdanud veoauto talle otsa sõitis.

8. mail algas 15. korda kaitseväe õppus Kevadtorm, mis ligi 9000 osalejaga Eestist, liitlas- ja partnerriikidest on senistest Kevadtormidest suurim. Õppuse lõpurivistus on neljapäeval kaitseväe keskpolügoonil, õppus lõpeb reedel.

Möödunudaastasel Kevadtormil sai tõsisemalt viga kolm ajateenijat. Üks ajateenija põletas end piiritusepõletiga juhtunud õnnetuses, üks ajateenija vigastas end kukkudes ning üks aiast üle ronides. Lisaks juhtus õppuse ajal üks liiklusõnnetus, kus ajateenijad said väiksemaid põrutusi ning naasid pärast tervisekontrolli teenistuse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles