ISISe kalifaadi lõpp ennustab Iraagile habrast rahu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikest poisid naasmas Mosuli lähistel asuvasse Oreibisse, mille Iraagi armee suutis ISISelt tagasi vallutada.
Põgenikest poisid naasmas Mosuli lähistel asuvasse Oreibisse, mille Iraagi armee suutis ISISelt tagasi vallutada. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Scanpix

ISISe kalifaat Iraagis on lõppemas. Pärast seitsmekuulist sõjalist operatsiooni on Iraagi väed jõudnud Mosuli linna Suure mošee lähistele, kus kolm aastat tagasi Süüria ja Iraagi aladel musta lipu alla koondunud võitlejad kuulutasid välja islamikalifaadi. Nüüd soovib Iraagi armee just seal teatada organisatsiooni lõpust veel enne islami püha kuu ramadaani algust selle nädala lõpus.

Keskvalitsuse kiirustamise ja nurka surutud ISISe vastupanu tõttu on võitluse lõppjärk kujunenud äärmiselt dramaatiliseks. Nii näiteks avaldas kohalik telekanal hiljuti video sellest, kuidas Iraagi armee buldooserijuht peatas otsustavalt autoga sõdurite poole kihutanud enesetaputerroristi. Napilt eluga pääsenud Iraagi võitleja tõsteti kiirelt kangelase staatusesse, samas kui märtrisurma otsinud ISISe võitleja suutis lõpu tuua vaid iseendale.

Kolm aastat kestnud vägivalla käigus kaotas elu umbes 50 000 inimest ja oma kodud pidi jätma veel ligi kaks miljonit iraaklast, kellest suur osa pages Kurdistani autonoomsesse piirkonda riigi põhjaosas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles