Uuring: välimuselt atraktiivsed teadlased on inimeste jaoks vähem tõsiseltvõetavad

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Hea välimus toob enamasti elus kasu, mitte kahju. Hiljutine teadusuuring näitas, et see võib muuta teadlase inimese silmis aga vähem pädevaks. 

Uuringutegijad Suurbritannias asuvast Eessexi ülikoolist näitasid inimestele teadlastest pilte ja lasid neil hinnata, kui pädevad, moraalsed, seltsivad ja atraktiivsed nad neile välimuse põhjal tunduvad, vahendab Live Science. Tulemused näitasid, et need teadlased, kes jätsid kõige asjatundlikuma mulje, hinnati välimuse järgi kõige vähem atraktiivseks.

Uuringu juhtivautori Ana Gheorghiu sõnul loovad inimesed võõrast inimesest esmamulje juba paari millisekundiga. See, et väline atraktiivsus võib tulla inimesele kahjuks, tuli naise sõnul kõigile uuringutegijatele üllatusena.

See ei tähenda aga seda, et heal välimusel ei oleks teadvusvaldkonnas mingisugust eelist. Inimesed nimelt tundsid suuremat huvi just nende teadlaste tööde vastu, kes tundusid neile atraktiivsed. Tänasel päeval, kus teadlased peavad oma teadustöid tutvustama üha rohkem videote ja sotsiaalmeedia kaudu, on sellel kindlasti eelis.

Uuringus osales 3700 inimest ja neil tuli hinnata 600 teadlase pilti.

Uuring ilmus teadusväljaandes PNAS. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles