Moody’s alandas esimest korda pärast 1989. aastat Hiina krediidireitingut

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile toimunud valgusmäng Pekingi rahvusstaadionil.
Eile toimunud valgusmäng Pekingi rahvusstaadionil. Foto: Sipa Asia/Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix

Reitinguagentuur Moody’s Investors Services alandas esimest korda pärast peaaegu kolm aastakümmet Hiina riigivõlakirjade reitingut viidates kartustele, et võlakoormuse kasvamise tõttu eelseisvatel aastatel riigi finantsseisund muutub nõrgemaks.

Tänahommikuses avalduses teatas Moody’s, et alandas Hiina reitingu A1-le võrrelduna varasema reitinguga Aa3 väljavaatega stabiilne. Ka Eestile on Moody’s andnud sama reitingu. Stabiilne väljavaade tähendab seda, et lähima poole aasta jooksul ilmselt reitingut ei alandata.

Viimati alandas Moody’s Hiina krediidireitingut 1989. aasta novembris varsti pärast Pekingi Tiananmeni väljakul toimunud veresauna. Lisaks Eestile on sama reiting ka Jaapanil, Saudi Araabial ja Iisraelil, kirjutab The Wall Street Journal.

Uudis vallandas Hiina aktsiate müügilaine. Shanghai börsiindeks Shenzen langes 0,5 protsenti olles kauplemispäeva alguses käinud enam kui protsendi võrra miinuses. Hiina rahandusministeerium teatas, et reitingu alandamine baseerus ebasobival protsüklilisel meetodil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles