Pevkur: Ratas astugu tagasi (29)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna esimees Hanno Pevkur.
Reformierakonna esimees Hanno Pevkur. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Opositsioonis oleva Reformierakonna esimees Hanno Pevkur leidis, et peaminister Jüri Ratas peaks pidevate ja üha uute skandaalide tõttu tagasi astuma. Ka Vabaerakonna esimees Artur Talvik on seisukohal, et Ratase tegevusetus vähemalt kahtlustuse saanud Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu puhul on tagasiastumist väärt.

Pevkur teatas pressiteate vahendusel, et Keskerakonna skandaalidel ei näi lõppu tulevat. «Savisaare korruptsiooniskandaal, Martin Repinski ametist viinud valetamise skandaal, Mailis Repsi Sputniku skandaal, Taavi Aasa linnahalli korruptsiooniskandaal, Oudekki Loone ja Olga Ivanova 9. mai skandaal, Mihhail Korbi tagasiastumiseni viinud NATO skandaal, Arvo Sarapuu prügikorruptsiooni skandaal ja Yana Toomi korduvad visiidid sõjakurjategija Assadi juurde,» loetles Pevkur, et need näitavad ilmekalt, et Jüri Ratas ei kontrolli valitsuses ega oma erakonnas toimuvat.

Reformierakonna esimees tõi välja, et ka Keskerakonna sõnumid Eesti ja Vene meediale liiguvad jätkuvalt ristivastupidises suunas. «Tehku oma valik ära, millist suunda nad esindavad. Üheaegselt nii Kremli kui Euroopa sõnumitega Eesti valitsuses olla ei saa.»

Karilaiu vastulöök

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles Pevkuri avalduse peale, et viimasel tasuks vaadata tõsiselt otsa oma erakonnas toimuvale, enne kui ta peaministrile üleskutse esitab.

Jaanus Karilaid. Foto:
Jaanus Karilaid. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

Karilaid sõnas, et Keskerakonnal on kahjuks tõepoolest katsumuste rohked ajad, kuid nendega on ka kiirelt ja adekvaatselt tegeletud. «Igaüks näeb, et erakond on väga jõuliselt võtnud ette vajalikud muutused ning lahendanud tekkinud küsimused kiirelt. Minister Mihhail Korb võttis poliitilise vastutuse ja astus tagasi, Arvo Sarapuu jätkamise kohta on erakond oma kindla sõnumi juba öelnud,» sõnas Karilaid.

Tema sõnul püüab Reformierakond võtta poliitilist punkti, kuid see ei õnnestu, sest nad pole probleemide lahendamisel õppust võtnud.

«Tallinna linnapeaks kandideerib sularahaskandaali osaline Kristen Michal, kes ei tahtnud ministriametist oma skandaalide valguses sugugi loobuda, Reformierakond on seotud Eesti ajaloo suurima korruptsiooniskandaaliga Tallinna Sadamas, autorollotajate kohtuasi jätkub, lisaks Arsenali keskuse kahtlased tehingud, kus roll ka eelmisel peaministril. Hanno Pevkur pole võtnud mitte mingit vastutust ega seisukohta oma erakonnas toimuva eest, kuid just sealt peaks esimees alustama, et mitte naeruväärne paista.»

Karilaid ütles, et nemad kellelegi valget kampsunit selga ei pane ega sidrunimahla sidrunitest ei tee.

Talvik toetab

Pevkuri avaldust toetab ka Vabaerakonna esimees ja korruptsioonivastase erikomisjoni juht Artur Talvik, kelle sõnul on Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuule esitatud kahtlustus seoses pealinna prügiäri skeemidega Eesti õiguskaitsesüsteemi tugevuse tunnus, kuid muretsema paneb teda Jüri Ratase soovimatus probleemidega ennetavalt tegeleda.

«Kui Tallinna prügiäri probleeme riigikogu korruptsioonivastases komisjonis käsitlesime, oli tunda, et abilinnapea Sarapuu käsi on kasvanud liiga pikaks. Sel põhjusel pöördusimegi prokuratuuri poole palvega selgitada, kas asjaga tegeletakse,» ütles Talvik, kelle sõnul kinnitab nüüd avalikuks tulnu, et Ratas kas ei saanud korruptsiooni ulatusest aru või ei ole tal jõudu sellega võidelda.

«Jüri Ratas käib ja kustutab tulekahjusid. Aga ei piisa sellest, et pärast pauku ütled, et see inimene enam ei jätka oma ametis. Usun, et Keskerakonna esimees ei ole nii väikeste kogemustega, et oma erakonnas toimuvat mitte teada. Kui Ratas oma suhtumist ei muuda, milleks tal on veel pisut võimalusi, siis alanud korruptsioonivastane liikumine muutub veelgi tugevamaks,» ütles Talvik.

Kaitsepolitsei pidas Tallinna prügiäri kriminaalasja raames täna hommikul kinni Tallinna keskerakondlasest abilinnapea Arvo Sarapuu, kes sai kahtlustuse toimingupiirangu rikkumises eriti suures ulatuses. 

Eile lahvatas skandaal riigihalduse minister Mihhail Korbi ümber, kes andis segaseid kommentaare Eesti NATO-kuuluvuse teemal ning esitas õhtul Ratasele tagasiastumisavalduse, mille viimane rahuldada otsustas. 

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles