Anvelt ja Reinsalu tunnustasid Ratast kiire reageerimise eest (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt ja Urmas Reinsalu.
Andres Anvelt ja Urmas Reinsalu. Foto: Kollaaž

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv siseminister Andres Anvelt ning Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv justiitsminister Urmas Reinsalu tunnustasid valitsuse pressikonverentsil Keskerakonna esimeest, peaminister Jüri Ratast kiire reageerimise eest eile ja täna lahvatanud skandaalides.

Kui Anvelti sõnul ei mõjuta skandaalid valitsuse tervist, siis Reinsalu sõnul on sellel valitsusele siiski mõju olemas.

Anvelti hinnangul on koalitsiooni tervis hea ja ta ei näe Mihhail Korbi skandaalil ja Arvo Sarapuu kinnipidamisel mingit seost koalitsiooni tervisega.

«Peaminister Jüri Ratas on võtnud neis olukordades väga selge seisukoha. Nii kaua, kuni valitsus töötab läbipaistavalt, ei näe ma mingit probleemi valitsuse tervises. Pole olnud ühtegi valitsust, kus pole skandaale ja probleeme. Valitsuse tervis seisneb koostöövõimes. Täna ja eile toimunu võib küll meid emotsionaalselt mõjutada, kuid valitsuse vastutusvõimet see ei mõjuta,» ütles siseminister.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv justiitsminister Urmas Reinsalu ütles, et skandaalid muudavad kahtlemata valitsust hapramaks.

«Küsimus on selles, kui kiirelt ja adekvaatselt reageeritakse. See on keskne, mis puudutab valitsuse toimimist,» lausus Reinsalu.

Anvelt: uurimisasutused teevad oma toiminguid sõltumatult

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv siseminister Andres Anvelt ütles valitsuse pressikonverentsil, et kaitsepolitsei ja prokuratuur viivad uurimistoiminguid läbi sõltumata sellest, milline on võimukoalitsioon.

«Tahan tunnustada õiguskaitseorganite tööd, kes tegutsevad autonoomselt. Nad on oma tegevuse vabad ning nad viivad asja kohtu ette nii kiirsti kui võimalik,» ütles Anvelt.

Anvelt selgitas, et siseministeerium ja siseminister ei sekku kunagi oma valitsemisala ametitele pandud ülesannete täitmisse sisulise poole pealt.

«Meie ülesanne on tagada ametit toimimine, seadusandlik baas, finantseerimine ja administratiivsete küsimuste lahendamine. Menetluslikud küsimused ei käi siseministri alluvusse,» lausus Anvelt.

Küsimusele, kas ta oli Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu tegevuse uurimiseks algatatud kriminaalasjast teadlik, vastas Anvelt, et ta ei saa kommenteerida teemat, mida siseminister teab või ei tea.

Urmas Reinsalu ütles avameelselt, et ta oli Sarapuu kriminaalasjast juba tükk aega teadlik.

Reinsalu sõnul oli Arvo Sarapuu vabastamine Tallinna abilinnapea kohalt ainumõeldav samm, kuna tegemist on kahtlustusega eriti suures ulatuses toimingupiirangu rikkumises, mis on setud ametiülesannete täitmisega.

«Kahtlustus ei tähenda automaatselt, et inimene on süüdi, kuid on alus eeldada, et ta on talle omistatud teod toime pannud. Kahtlustusele võib järgneda süüdistus, aga ei pruugi. Kui asi läheb süüdistuse esitamiseni, siis on kohus see, kes otsustab, kas inimene on süüdi. Kuid poliitiline vastutus on palju avarama kaaluga,» ütles Reinsalu.

Simson: kahtlemata mõjuvad sellised asjad partei mainele

Keskerakondlasest majandus- ja taristuminister Kadri Simson möönis, et parteiga seotud skandaalid viimastel päevadel mõjuvad halvasti erakonna mainele.

«Me võtame asja tõsiselt, loomulikult mõjuvad sellised asjad mainele. Meil on tulnud ette mitmeid keerulisi olukordi ja ainult pime ei näe, et me ei tolereeri korruptsiooni,» ütles Simson.  

Ta lisas, et peaminister Jüri Ratas pidas ennelõunal Brüsselist telefoni teel Keskerakonna juhtkonna ja Tallinna linnavalitsuse liikmetega nõu ning seisukoht oli ühine, et Arvo Sarapuu ei saa praeguses olukorras abilinnapeana jätkata.

«On selge, et pealinna prügimajanduses on probleeme olnud,» ütles ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles