Video: kunagisest raketibaasist leiti umbes üks miljard nõukogude rubla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude rublad
Nõukogude rublad Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Peterburist pärit amatöörarheoloogid otsivad kogu Venemaal mahajäetud paikades olevaid «aardeid», saades hiljuti teada, et nõukogude ajal Vladimiri oblastis asunud raketibaasi alal võib olla palju raha, mis viidi sinna Nõukogude Liidu kokku varisedes.

Iltalehti. fi teatel läks grupp koos tuntud blogija Sergei Volkoviga neile saabunud vihjet uurima, küsitledes ka kohalikke, kelle andmetel on sealsed raketišahtid raha täis, kuid kuna tegemist on kunagise keelatud militaartsooniga, kus võib olla ohtlikku kiirgust, siis keegi ei ole julgenud seda kontrollima minna.

Nõukogude rublad
Nõukogude rublad Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Seiklejad külastasid paika, kaasas geigerloendur, mis näitas, et paigas ei ole ohtlikku kiirgust. Militaaralal oli palju vett, kuid seal vedeles ka kümneid tuhandeid nõukogudeaegseid rublasid.

Amatöörarheoloogide arvates võidi kunagi sinna viia umbes üks miljard rubla. Uurimine näitas, et sedelid olid pärit ajavahemikust 1961–1991.

Nõukogude rublad
Nõukogude rublad Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Uurijate teatel on seal kaua aega vedelenud rahasedelid väärtusetud, kuna ei ole enam käibel, lisaks on nad niiskuse tõttu üsna kahjustunud.

«Sellist rahahulka on raske ette kujutada. Nõukogude ajal oli 100 rubla korralik kuupalk.  See raha on meenutus möödunust, mis enam tagasi ei tule,» sõnas grupi liige Olga Bogdanova.

Raha algupära ei ole teada, kuid grupp arvab, et ametnikud viskasid sedelid nagu vanapaberi ära pärast seda, kui Nõukogude Liit ja seal käibel olnud raha kadus ajalukku.

1991. aasta vene rubla vahetuskursi järgi on see summa nüüdisrahas 30 miljonit eurot.

Pilte vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles