Lihatööstuse müügitulu kasvas 310,1 miljoni euroni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihatooted.
Lihatooted. Foto: Panther Media / Scanpix

Lihatööstuse müügitulu kasvas 2016. aastal 1,3 protsenti 310,1 miljoni euroni ja sektori kogukasum 0,6 protsenti 17,9 miljoni euroni.

Lihatööstus investeeris 2016. aastal materiaalsesse põhivarasse 17,9 miljonit eurot, mis oli 54,3 protsenti rohkem kui eelneval aastal. Sektori müügitulu kasvas 1,3 protsendi võrra, selgub maaeluministeeriumis koostatud Eesti lihatöötlemise sektori 2016. aasta ülevaatest.

Lihatööstuse efektiivsus on investeeringute tulemusena viimasel kolmel aastal oluliselt tõusnud ning 2016. aasta tööviljakus suurenes vaatamata keerulisele turuolukorrale lihasektoris 3,8 protsenti.

«Sarnaselt piimasektorile on Eesti lihasektoris olnud keeruline turuolukord, aga lihatööstuse majandusnäitajad on eelneva aastaga võrreldes veidi paranenud. Kui piimatööstuses on raske turuolukord viinud langusesse ka tööviljakuse näitajad, siis lihatööstus on suutnud efektiivsust mõnevõrra kasvatada,» sõnas maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Võrreldes 2015. aastaga vähenes lihatöötlemisettevõtetes töödeldud veiseliha kogus 191 tonni ehk 2 protsenti ja sealiha kogus 406 tonni võrra ehk 1 protsenti. Lamba- ja kitseliha kogus suurenes 18 protsenti ehk 15,5 tonni võrra.

Liha- ja lihatoodete ekspordikäive oli 80,6 miljonit eurot, mis aasta varasemaga võrreldes vähenes 1,5 protsenti. Samas kasvas imporditava liha ja lihatoodete käive 9,4 protsenti ulatudes 129,6 miljoni euroni. Eesti päritolu lihatoodete kolm peamist sihtturgu olid jätkuvalt lähinaabrid Läti, Soome ja Leedu. 2014. aastal alanud Venemaa lihatoodete ekspordipiirangute järel on Rootsi tõusnud sihtriikide arvestuses olulisuselt neljandale positsioonile.

Eestlaste lihatoodete tarbimist suunavad järjest enam eelküpsetatud ja kiiresti valmistatavad lihatooted, sealhulgas grilltooted. Kohaliku lihatööstuse andmetel on klassikaliste lihatoodete nagu sardellid, viinerid ja keeduvorstid, tarbimine vähenemas, kasvanud on grillvorstide, marineeritud liha ja jahutatud hakkliha nõudlus.

Lihatöötlemise sektori moodustavad Eestis keskeltläbi 50 töötlemisettevõtet ja väikemajapidamist, millest viis suuremat tööstust annavad üle 90 protsendi kogu lihatööstuse müügitulust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles