Tamm: PRIA ettepanek toetada E-piima on samm majanduse elavdamiseks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaeluminister Tarmo Tamm.
Maaeluminister Tarmo Tamm. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Maaeluminister Tarmo Tamm ütles, et põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) ekspertkomisjoni neljapäevane ettepanek toetada uue piimatööstuse rajamisel 15 miljoni euroga E-Piima Tootmine AS projekti on suur samm piimatootjate ühistegevuse kaudu Eesti majanduse elavdamiseks.

Ministri sõnul eksporditakse Eestist päevas hinnanguliselt 500 tonni toorpiima ning rajatav piimatootjate ühistegevuslik tööstus võimaldab ligi poolele Eestis toodetavast piimast anda kohapeal suuremat lisandväärtust, toorpiima ümbertöötlemisel saada oluliselt paremat hinda ja olla eksportturul konkurentsivõimelisem, teatas ministeerium.

Investeeringu tulemusena valmib uus ja kaasaegne piimatööstus, mis aitab ministri sõnul kaasa sellele, et Eesti piimasektor suudaks tulevikus paremini vastu pidada turu kõikumistele ja tagab piimatootjatele stabiilsema sissetuleku.

Kuna uus piimatööstus kavatsetakse rajada Kesk-Eestisse ning see hakkab andma tööd 100 inimesele, ei saa Tamme meelest alahinnata ka ettevõtmise mõju paikkonna tööhõive parandamisele ning maaelu elavdamisele tervikuna.

Ekspertkomisjoni hinnang on aluseks PRIA järgnevatele toimingutele, mille järel tehakse eeldatavasti 29. juuniks lõplik otsus E-Piima Tootmise ASi projekti kaasrahastamiseks. 

Uue piimatööstuse rajamist toetatakse Eesti maaelu arengukavast aastateks 2014-2020 15 miljoni euroga, millest Euroopa Liit katab 85 protsenti ja Eesti riigi kaasfinantseering on 15 protsenti. Meede, mille sihtrühmaks on Eestis valitud piimandussektor, toetab põllumajandustoodete töötlemise ja turustamise suurprojektide elluviimist.

2016. aasta Eesti piimatoodang oli 783 200 tonni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles