Kaljulaid kohtus töövisiidil Slovakkia presidendiga

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Slovakkia riigipead.
Eesti ja Slovakkia riigipead. Foto: Marian Garaj

President Kersti Kaljulaid ütles töövisiidil Bratislavas Slovakkia presidendi Andrej Kiskaga kohtudes, et Euroopa tuleviku nimel peavad Euroopa Liidu liikmesriigid muutnud julgeolekuolukorras ja Brexiti-järgses ajastus olema ühtsed.

Eesti ja Slovakkia riigipead keskendusid kohtumisel Euroopa ees seisvatele väljakutsele. «Euroopa Liidu fookuses peab olema liikmesriikide vaheline koostöö ja ühised eesmärgid, ainult siis tuleme Euroopa ees seisvatest väljakutsetest tugevamana välja,» sõnas Eesti riigipea.

«Mul on hea meel tõdeda, et meil on Euroopa Liidu liikmesriikidena ja NATO liikmetena Slovakkiaga sarnane arusaam Euroopa julgeolekuolukorrast ja panustamisest kaitsekoostöösse,» ütles Kaljulaid.

Slovakkia president Andrej Kiska kiitis Eesti otsust panustada kaitsekulutustesse, mis moodustab tänavu 2,2 protsenti sisemajanduse koguproduktist.

Riigipead arutasid ka Ühendkuningriigi lahkumise mõju Euroopa Liidule, leides ühiselt, et liikmesriikide tihe koostöö Ühendkuningriigiga peab ka Euroopa Liidust lahkumise järel jätkuma. Slovakkia president soovis Eestile edu Euroopa Liidu Nõukogu eesistumiseks, mis algab tänavu suvel.

President Kersti Kaljulaid osaleb Bratislavas rahvusvahelisel julgeolekufoorumil Globsec Euroopa tulevikku käsitlevas paneeldiskussioonis koos endise Poola peaministri Jan Krzysztof Bielecki, Jacques Delors’i Instituudi direktori Yves Bertoncini ning Slovakkia välis- ja Euroopa asjade ministeeriumi riigisekretäri Ivan Korčokiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles