Selgitati välja parimad seto pitsi meistrid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto Pitsi päevade lõpetamisel osalenud pitsimeistrid oma võidutöödega
Seto Pitsi päevade lõpetamisel osalenud pitsimeistrid oma võidutöödega Foto: Külli Jacobson

Eile kuulutati Seto Talumuuseumi õuel Värskas 24. Seto Pitsi päevade lõpetamisel välja konkursi "Romantiline ja õrn seto pits" võitjad. Nii peapreemia kui II koha pälvis Jane Vabarna seto pitsiga kaunistatud pluusi ja põlle eest.

Kolmas koht läks jagamisele Tartumaal elava Ene Lätte ja Võrumaalt pärit Piibe Pandi vahel. Mõlemad pluusid on kaunid ja ohtra pitsiga kaunistatud.

Zürii klassikapreemia, Seto Talumuuseumi ja Seto Käsitüü Kogo eriauhind kuulub Marje Linnusele linikuotsa pitsi eest!

Zürii ideepreemia pälvis Ingrit Kala seto pitsiga kaunistatud päikesevarju eest.

Noorte peapreemia pälvis õpilasfirma PäästePITS. Noorte ideepreemia lahttasku eest sai Mikitamäe kooli õpilane Lisette Tammisto. Leenu Priks Värska Gümnaasiumi 3.klassist sai noorima osaleja auhinna.

Õpetaja preemia sai Setomaa kahes koolis töötav käsitööõpetaja Maret Vabarna. Tema juhendamisel ja ergutamisel jõudis konkursile 6 noorte tööd.

Ühtlasi kuulutas Seto Käsitüü Kogo välja ka järgmise aasta seto pitsi võistluse teema, 25. Seto Pitsi päevade konkursi teema on "Valgest pitsist inspireeritud värviline seto pits ".

Seto pitsi päevad on aidanud säilitada meie esivanemate pitsiheegeldamise oskust ja olnud käivitavaks jõuks unikaalse käsitöökultuuri arendamisel. Tänu osavatele meistritele ja suuresti tänu pitsipäevadele on unikaalne värviline seto pits jõudnud rahva teadvusesse, jõudnud ehtima kodusid, erinevaid tarbetekstiile ja peokleite. Pitsipäevad on  kaasa aidanud käsitöömeistrite leidmisele ja nende oskuste järjepidevale ülekandmisele noorematele käsitööhuvilistele.

Seto värvilise pitsi päevi on korraldatud juba 24 aastat. Pitsi konkursiga tehti algust 1993. aastal, mil pitsipäevade peakorraldaja Tiiu Kunst töötas Värska Kultuurimajas. Pitsipäevade raames toimuva konkursi teema oli esmalt vaba. Mitmevärviline villane etnograafiline heegelpits võis kaunistada mistahes rõiva- või tarbeeset: salli, rätti, laudlina, voodikatet, pidukleiti või muud. Juba kaheksandast aastast lisandusid teemad.

Korraldajate jaoks  on alati olnud tähtis see, et töö oleks teostatud korrektselt, õigete värvidega ja lõpptulemus, mida hindab žürii, oleks sobilik ja kaunis. Pärast 20 aastat pitsipäevade korraldamist andis Seto Talumuuseumi varahoidja Tiiu Kunst peakorraldaja rolli mõtteliselt üle Ingrit Kalale  Seto Käsitüü Kogost.

Vaata käesoleva aasta võidutöid Seto Käsitüü Kogo Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles