Euroopa Liidu majandusvolinik: eurotsoonil peaks olema oma eelarve ja parlament (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pierre Moscovici
Pierre Moscovici Foto: SCANPIX

Eurotsoonil peaks olema oma parlament, rahandusminister ja eelarve, et tõkestada blokki lõhestada ähvardavat ebavõrdsust selle rikkamate ja vaesemate liikmete vahel, ütles Euroopa Liidu majandusvolinik esmaspäeval avaldatud usutluses.

«Vaja on luua eurotsooni eelarve. See omakorda pole võimalik ilma parlamendi loomiseta valuutaliidus, et allutada kulutamine demokraatlikule kontrollile,» lausus Pierre Moscovici intervjuus Poola päevalehele Rzeczpospolita.

Ühisvaluutat euro kasutavate riikide tihedam integreerumine «on absoluutselt vajalik, et hoida vaos valuutaliidu (riikide) majanduste lahknemine üksteisest,» lausus Moscovici. Eurotsooni kuulub 19 riiki.

«Kui meil saab ka tulevikus olema paremas seisus põhjapoolsed riigid ja raskustes lõunapoolsed riigid, siis mingil hetkel päädib see Euroopa projekti hülgamisega,» lisas ta.

Eurotsooni «parlament ja eelarve nõuaks ka täitevvõimu: euroala rahandusministrit,» ütles Moscovici.

Euroopa Komisjon kavatseb kolmapäeva «esitada analüüsi eurotsooni integratsioonist» ja seejärel arutada sead bloki liikmetega.

Moscovici ettepanekud nõuaksid ELi aluspete muutmist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles