Kiirabijuht tavatust ülekulust: inimestel ei olnud päris õiget arusaamist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kiirabi autod väljasõitu ootamas.
Tallinna kiirabi autod väljasõitu ootamas. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna kiirabi piiras aasta alguses meedikutel ravimite kasutamist, sest eelmisel aastal oli neile kulunud 20 000 eurot enam. Toimunu kohta tehtud siseaudit on nüüdseks läbi ja tulemused teada.

«Inimestel ei olnud päris hästi arusaamist, millised on kokkuhoiu printsiibid tänapäeval,» sõnas Tallinna kiirabi juht Raul Adlas siseauditi tulemusi kommenteerides. Adlase sõnul oli tegu ülekasutuse ja hooletusega.

«Me ei tuvastanud kriminaalset käitumist, et keegi oleks tahtlikult viinud neid (ravimeid ja tarvikuid) sinna, kuhu vaja pole,» lisas ta. Adlase sõnul muudeti ülekulu ilmsiks tulles seniseid reegleid. «Me korraldasime väljaandmise sellisena, et saab uue võtta siis, kui vanad on ära kasutatud ja sellega saime kulud kontrolli ala,» rääkis Adlas.

Veebruari alguses kirjutas ETV saade «Pealtnägija» oma Facebooki lehel, et ulatusliku gripilaine ja tervishoiusüsteemi rahalise kitsikuse tõttu piiratakse ajutiselt kiirabitöötajate käsutuses olevate ravimite hulka.

«Pealtnägija» väitel on piirangu tegelikuks põhjuseks audit, mis tuvastas 2016. aastal ravimite ülekulu 22 383 euro ulatuses. Tallinna kiirabi juht Raul Adlas ütles telesaatele, et ravimite kadumisel võib olla mõistlik seletus, kuid järgneva pooleteise kuu jooksul toimuva uurimise käigus ollakse valmis ka halvimaks. «Ei oska öelda, miks kadumine aktiivseks muutus, mõnel [töötajal] on eraärid, mõnel on tuttavad...,» kirjutas «Pealtnägija».

Kiirabi tegevust kureeriv abilinnapea Merike Martinson ei pea aga ligi 20 000 euro ülekulutamist märkimisväärseks.

«Tallinna kiirabi puhul ei saa ütelda, et kõnealune ülekulu oleks väga suur. Suurusjärk, millest räägime, on 20 000 eurot seitsmemiljonilise aastaeelarve juures,» ütles Tallinna abilinnapea Merike Martinson. Abilinnapea arvates on tähtis, et asutus tervikuna püsis eelarves ja ülekulu kaeti muude tulude arvelt.

«Positiivne on, et asutus asus ravimite kulu põhjuseid välja selgitama, viies läbi vastava auditi,» rääkis Martinson. Abilinnapea sõnul uuritakse praegu ülekulu põhjuseid, kuid üks põhjus on kindlasti väljakutsete arvu oluline tõus Tallinnas. «Viimase kahe aastaga on väljakutsete arv Tallinna kiirabile  87 000-lt suurenenud 96 000-le, kiirabi eelarve aga on jäänud suurusjärgus samaks,» sõnas abilinnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles