«Minu kodu» blogi: Aiaehitus ja tänavakivi paigaldamine, 1. osa

Kärt-Britt Kokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne ja pärast
Enne ja pärast Foto: Kärt-Britt Kokk

Enne majaehituse algust leppisime kokku, et enne piirdeaeda ja tänavakivi ei pane kui kogu maja valmis, sest maja valmis saamine on siiski prioriteet number üks. Kui aga kolm aastat järjest iga päev pool ämbrit liiva elamisest kokku pühid, siis hindad peagi prioriteedid ringi... 

Meie maja ehitus on jõudnud siseviimistluseni, ent kevadel hakkas aina enam häirima hoopis majaesine ja vana piirdeaed. Tegelikult on see häirinud juba kõik need kolm aastat, mis me siin krundil tegutsenud oleme, aga nüüd tundus, et viimane piisk on käes. Meil on koer ja kaks last ning alatasa on kogu elamine liivane. Selleks, et majauksest tänavale jõuda, pidi tihtipeale hüppama ühest kohast teise, et mitte kuskile mutta astuda. Heledatest jalanõudest võis vaid unistada. Autosid ei saanud me viimased 2aastat aeda parkida, sest maja laienduse tõttu oli autovärav vale koha peal. Kõik see viis välja mõtteni, et sel kevadel peab kivi maha ja aed välja vahetatud saama. 

Majaesine märtsi lõpus, 2017
Majaesine märtsi lõpus, 2017 Foto: Kärt-Britt Kokk
Majaesine märtsi lõpus, 2017
Majaesine märtsi lõpus, 2017 Foto: Kärt-Britt Kokk

11. märtsil saatsin päringud kolme firmasse, kes selliseid töid teostavad. Kaks neist esialgu ei vastanud ja teatasid mõni aeg hiljem, et neil on tegelikult juba kõik ajad kinni. Lumi polnud veel ära sulanudki! Esimesest ehmatusest, et olen hiljaks jäänud, ülesaanuna leidsin oma õnneks oma mailbox-ist kirja kolmandalt firmalt, kes soovis koha peale tulla ja asju üle vaadata ja mõõta ning siis oma pakkumine teha. Minu tingimus oli, et nii piirdeaia kui kivitööd teeks üks ja sama firma ja seetõttu polnud firmade valik väga lai. Enamus pakuvad, kas ühte või teist aga mitte mõlemat korraga. Üks firma oleks küll vastu tulnud ja teinud ka kivipaigalduse ära, aga keeldus treppe valamast. Nii siis jäigi sõelale üks firma - TMGrupp. 

Esialgu käidi mitmeid kordi mõõtmas ja asju läbi rääkimas, printisime jooniseid ja aiaplaane, kus miski asetsema hakkab. Kui hinnapakkumine käes ja kõik tähtsad asjad korduvalt läbi räägitud, lõime käed ja edasi käis kõik juba väga kiiresti. Iga päev oli uksest välja astudes uus vaatepilt. 

18. aprillil tuldi kopaga krundile - tõmmati ühe päevaga kõik väravapostid välja, koguti lammutusest tekkinud rämps kokku ja viidi minema.

Maja ilma aiata
Maja ilma aiata Foto: Kärt-Britt Kokk

Edasi hakkasid pinnasetööd - me palusime tegeleda ka drenaažiga ja pinnase kaevamise käigus paigaldasime ise ka maanduse majale. Kopp tõmbas juppideks ka vana koleda trepi, mis oli juba igati lagunenud. Järgmised nädalad saime tuppa umbes meetrist astet tehes või fibode otsa turnides, aga suurest muutusest elevuses ei lasknud me end sellest heidutada. 

Trepi lammutamine aprillis, 2017
Trepi lammutamine aprillis, 2017 Foto: Kärt-Britt Kokk

Kui aed oli lammutatud ja pinnasega alles tegeleti, ajasin mina asju, et saada ühele kasele raieluba. See kask oli tegelikult meil ammu pinnuks silmas olnud - see oli aianurgas ja kaldega tänavapoole ja toetas vana võrkaia vastu. Samas nurgas on kolm võimast ja ilusat mändi ja meie plaan oli nende ette veel istutada mõned madalad mägimännid, aga see viltune kask rikkus ilusa kujutluspildi. Lisaks oleks see aiaehitust seganud. Õnneks saingi vähem kui kuu ajaga raieloa ja lausa kahele puule - lisaks ka pihlakale, mis täpselt maja ees oli ja kasvas elektrikaablisse, mis majja voolu toob. Erinevad liinide hooldajad on iga aasta meile rõhutanud, et see pihlakas tuleks maha võtta, aga me ikka lootsime seda hoida. Kui kopp aiapostid välja tõmbas, tuli sellega koos ka pihlakas lahti, mille tüvi oli osaliselt posti ja võrgu sisse kasvanud. Nii ta siis maha võtmisele läks. Plaanime nüüd ühte aianurka, kus tühi ruum, uue pihlaka istutada. 

Vana piirdeaed ja viltune kask
Vana piirdeaed ja viltune kask Foto: Kärt-Britt Kokk
Pihlakas maja ees, peale aialammutust.
Pihlakas maja ees, peale aialammutust. Foto: Kärt-Britt Kokk

Kivipaneku eeltöödena tehti ära pinnase koorimine ja ära viimine; kaevati drenaažiks augud ja täideti jämeda killuga, mille peale läks geotekstiil ning selle peale muld. Seejärel toodi sisse jäme killustik ja tasandati. Kivisillutise planeerisime me maja ette kõnniteeks ja maja küljele autode parkimiseks ning ka kolme kivi laiuselt ümber kogu maja nendesse kohtadesse, kuhu terrassi ei tule. Lisaks sain meie haljastusplaani tegijalt hea idee lasta kivi panna ka terrassinurka, kus hiljem grillida saab. Enne kivipanekut paigaldati äärekivid ja täideti need kahe kihi killuga ja tambiti kinni. 

Juba enne paigaldust palusin ma neil ise läbi mõelda vihmavee äravool, et kividele ei tekiks loike ja vesi garaaži ei valguks. Nii said planeeritud kalded majast eemale ja autovärava alla malmrestiga vihmaveerennid. Osa vihmavett peaks valguma maja ees olevatesse istusaladesse ja osa vihmaveetorude kaudu olema majast eemale juhitud maaalustesse kivikastidesse. 

Jooksvalt pakkusin neile erinevaid suuri töid aias veel - nt vanade kändude välja juurimist ja vanade kuuride lammutamist. Nende meeskond tegi kuurilammutuse ära mõne tunniga, kui me oleks sellele terve pika nädalavahetuse kulutanud. Selle asemel saime nädalavahetusel kuurist tulnud lammutusjääkidega tegeleda - osa ära anda ja osa kütteks saagida ning rämpsu aiast kokku korjata. 

Vanad kuurid eelmise aasta suvel (2016)
Vanad kuurid eelmise aasta suvel (2016) Foto: Kärt-Britt Kokk
Kuuride lammutamine ja lammutamisest tekkinud rämps
Kuuride lammutamine ja lammutamisest tekkinud rämps Foto: Kärt-Britt Kokk
Majatagune peale kuuride lammutust ja kahepäevast aiakoristust.
Majatagune peale kuuride lammutust ja kahepäevast aiakoristust. Foto: Kärt-Britt Kokk
Kivipaneku ettevalmistused
Kivipaneku ettevalmistused Foto: Kärt-Britt Kokk
Tänavakivi paigaldamine
Tänavakivi paigaldamine Foto: Kärt-Britt Kokk

Tänavakiviks valisime me Bendersi valikus olevad Troja antiikkivid, mille tooniks hall segutoon. Kivide toon varieerus helehallist tumehallini ja jättis nii kena loodusliku mulje. 

Tänavakivi lähedalt vaadates
Tänavakivi lähedalt vaadates Foto: Kärt-Britt Kokk
Majaesine koos kiviga (pildil veel lõpetamata).
Majaesine koos kiviga (pildil veel lõpetamata). Foto: Kärt-Britt Kokk

Aia ehitusest, värava automaatikast ja lõpptulemusest kirjutan aga järgmises osas. Hoia end kursis - Minu kodu Facebooki lehel rohkem pilte ja infot. 

Loe ka teisi minu blogipostitusi SIIT ja jälgi minu blogi Facebookis: Minu kodu lehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles