Suri Panama eksdiktaator Manuel Noriega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manuel Antonio Noriega.
Manuel Antonio Noriega. Foto: Matias Recart/AP/Scanpix

Panamas 1983. aastal võimule saanud ja 1989. aastal USA kukutatud Manuel Antonio Noriega suri eile hilisõhtul Panamás 83-aastaselt, teatas täna valitsusametnik.

Noriega suri Santo Tomasi haiglas, kus oli taastumas märtsis toimunud ajuoperatsioonist ja seejärel ajuverejooksu peatamiseks tehtud lõikusest. Tal oli ajukasvaja. Surmast teatas valitsuse kommunikatsioonijuht Manuel Dominguez.

Panama eksdiktaator Noriega oli olnud aastakümneid vangis oma valitsemisajal toime pandud kuritegude tõttu. Panamas mõisteti ta süüdi mitmetes tapmistes ning kandis karistust Panama kanali ääres asuvas vanglas. Talle anti 28. veebruaril luba minna haiglasse meditsiiniliseks protseduuriks.

Noriega tervis oli halb - muu hulgas olid tal olnud hingamisraskused ja eesnärmevähk ning ta põdes depressiooni. Tema perekond palus valitsuselt korduvalt lubada tal kanda oma karistus koduarestis, kuid võimud keeldusid. Noriega pidi pärast ajuoperatsioonist taastumist vangi naasma.

Noriega kukutati võimult 1989. aastal USA invasiooniga ning ta andis end USA sõduritele kätte 1990. aasta jaanuaris. Seejärel lennutati ta Ühendriikidesse, kus ta mõisteti süüdi uimastitega kaubitsemises ning rahapesus.

Pärast karistuse kandmist toimetati ta 2010. aastal Prantsusmaale, kus ta mõisteti süüdi samuti rahapesus. Aasta hiljem andis Pariis ta välja Panamale, kus ta pandi trellide taha 1985. aastal poliitilise oponendi ja 1989. aastal riigipööret üritanud sõdurite mõrvas.

Lisaks olid pooleli mitmed Noriega vastu esitatud hagid, mis puudutasid enne diktaatori võimulesaamist aset leidnud inimeste kadumaminemisi.

Manuel Noriega 1988. aasta märtsis Panamás kõnet pidamas. FOTO: Scanpix/REUTERS/Gary Hershorn
Manuel Noriega 1988. aasta märtsis Panamás kõnet pidamas. FOTO: Scanpix/REUTERS/Gary Hershorn Foto: © Gary Hershorn / Reuters/REUTERS
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles