Küsimus ajaloost: miks põletati prantsuse rahvuskangelane Jeanne d'Arc tuleriidal? (9)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeanne d'Arc umbes 1485. aastast pärineval maalil.
Jeanne d'Arc umbes 1485. aastast pärineval maalil. Foto: Wikimedia Commons

Täna 585 aastat tagasi põletati tuleriidal müstiline tütarlaps, kes juhatas Saja-aastases sõjas mitmeid edukaid lahinguid vaid 17-aastasena. 

Jeanne d'Arci (1412-1431) vanemad olid talupojad ühes väikeses prantsuse külas. Prantsusmaal olid ärevad ajad – kestis Saja-aastane sõda ehk konflikt Prantsusmaa kuningriigi ja Inglismaa kuningriigi vahel (1337-1453).

13-aastasena nägi tütarlaps ilmutust, kus kristlik pühak Püha Katariina käskis tal väidetavalt inglased  Prantsusmaalt välja ajada ja kroonida troonipärija Charles VII Reimsi katedraalis kuningaks. 

Tütarlaps proovis kohtuda Prantsusmaa sõjaväe juhtkonnaga, et rääkida oma ilmutusest. Lõpuks see tal ka õnnestus. Tüdruku paika pidavad ilmutused ja lubadused Prantsusmaa sõjast võidukalt välja tuua, viisid ta lõpuks imekombel kuningliku sõjaväe etteotsa.

Jeanne juhatas sõjas mitmeid edukaid lahinguid. Tema juhtimisel ajasid prantslased näiteks inglased Orléansi alt minema. 1429. aasta suvel saabus ta koos Charles VII-ga Reimsi, kus viimane ka kuningaks krooniti. Pärast seda hülgas kuningas tütarlapse.

1430. aastal langes Jeanne burgundlaste kätte vangi. Süüdistatuna ketserluses põletati ta 1431. aasta 30. mail tuleriidal.

Jeanne d'Arc kuulutati 1920. aastal katoliku kiriku pühakuks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles