Uuring: kuidas süvendab tulevikust unistamine depressiooni? (1)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Psühholoogid on teinud kindlaks, et fantaseerimine võib süvendada depressiooni sümptomeid – miks see aga nii on?

Uuringu vastutavautori Regina Miranda sõnul keskenduvad paljud depressiooni uurivad teadustööd sellele, kuidas mõista ja muuta oma negatiivset maailmatunnetust, kirjutab PsyPost. Seda, kuidas unistamine võib mõjutada depressioonis olevat inimest aga tulevikus, on palju vähem uuritud, selgitab naine.

Üks hiljutine teadusuuring, mille viis läbi Gabriele Oettingen NYU ülikoolist, näitas, et liigsel fantaseerimisel võivad olla kahjulikud tagajärjed. Kui inimene idealiseerib oma tulevikku, vähendab see antud momendil depressiivsuse sümptomeid. Tulevikus võib tegevus aga depressiooni hoopis süvendada.

Miranda juhitud teadusuuring arendas Oettingeni tulemusi edasi. Uuringu käigus leiti, et põhjuseid, miks fantaseerimine võib süvendada depressiooni, on mitmeid. Esiteks, inimene võib üks hetk oma tulevikku mingil moel ette kujutada, kuid reaalsus on tihti see, et selle saavutamiseks ei võeta midagi ette. Eesmärgi mitte saavutamine ehk põrumine võib süvendada aga omakorda depressiooni.

Teiseks põhjuseks võib olla see, et inimene võib alguses küll positiivsetest asjadest unistada, kuid üsna kiiresti kaotab ta usu sellesse, et need võivad täide minna. 

Uuring ilmus ajakirjas Consciousness and Cognition.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles