Koalitsioon hääletas abikaasade ühisdeklaratsioonid maha (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuludeklaratsiooni täitmine e-maksuametis.
Tuludeklaratsiooni täitmine e-maksuametis. Foto: Sander Ilvest

Koalitsioon hääletas täna riigikogus maha reformierakonna poolt algatatud eelnõu, millega oleks taastatud abikaasadel võimalus esitada ühiseid tuludeklaratsioone. 

Eelnõu ettekandja reformierakondlane Aivar Sõerd ütles, et abikaasade ühisdeklaratsioon võimaldab paremini kasutada maksuvabastuse piirmäärasid ja on eriti kasulik on siis, kui üks abikaasadest ei olnud maksuvaba tulu saanud.

Sõerd tõi välja, et maksuameti andmetel esitati 2015. aasta tulude deklareerimisel ühisdeklaratsioone 13,4 protsenti ehk kokku 78 700 kõigist 590 000 esitatud tuludeklaratsioonist.

Kui vaadata inimeste arvu, siis esitas ühisdeklaratsiooni 157 400 ehk 23,6 protsenti kõigist inimestest. Sõerdi hinnangul oleks täiendava maksuvaba tulu taastamise mõju 2018. aastal hinnanguliselt 11,9 miljonit eurot. 

Koalitsiooni esindajana astus riigikogu kõnepuldis üles sotsiaaldemokraat Kalvi Kõva, kes ütles, et rahanduskomisjon otsustas siiski 6 poolthääle ja 5 vastuhäälega reformierakonna eelnõu maha hääletada. 

Ta rääkis, et see teema on väga oluline ja puudutab paljusid peresid. «Komisjonis oli küsimus, et mis saab, kui üks abikaasa töötab kahe koha peal ja teine on kodus. Siis peab ütlema, et see on sellele perele rahaline kaotus. Nii et tõesti ka rahanduskomisjoni istungil mööndi, et nendes teemades on küsimusi ja probleeme,» ütles ta.  

Koalitsiooni kuuluv IRL ja selle vastne esimees Helir-Valdor Seeder on varem öelnud, et tema sooviks kindlasti ühisdeklaratsioonide taastamist.

Riigikogu hääletas abikaasade ühisdeklaratsiooni taastamise maha 43 häälega. 30 saadikut hääletas selle taastamise poolt 14 saadikut ei hääletanud. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles