Tallinnas tuleb endiste ja Savisaare-järgsete paraad

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegevlinnapea Taavi Aas
Tegevlinnapea Taavi Aas Foto: Tairo Lutter

Esimestena on oma read sügiseste kohalike valimiste ootuses pealinnas sirgeks saanud kaks suurt, Keskerakond ja Reformierakond, kelle vahel tuleb ka kõige tulisem võitlus. Väiksemad parteid peavad välja käidud esinumbreid ekstegijateks ja üllatusvaeseks valikuks. 

Foto: Postimees

Paar nädalat tagasi läbi viidud Kantar Emori uuring näitas, et Tallinnas toetab Keskerakonda 39 protsenti valijatest (märtsis oli toetus 48 protsenti) ja Reformierakonda 20 protsenti (märtsis 16 protsenti).

Sotside, keda praegu toetab pealinnas 13 protsenti valijatest, Tallinna linnapea kandidaat on Nõmme hurmur Rainer Vakra. Erakonna juht Jevgeni Ossinovski on olnud viimasel ajal üsna kidakeelne ning kõhkleb, kas ta üldse kohalikel valimistel kandideerib.

Vakra tõdes, et neil on ka teistesse linnaosadesse väärikad, värsked nimed olemas, kuid neid tutvustatakse paari nädala pärast.

«Keskerakonna ja Reformierakonna esinimed on äärmiselt ebahuvitavad, mitte midagi üllatavat ega ootamatut! Meil on seevastu kui mitte esinumber, siis kindlasti nimekirja teine nimi keegi värske, keegi uus, kes sooviks tõesti Tallinnas midagi muuta,» lubas Vakra. «Keskerakonna esinimed on enamasti Edgar Savisaare ajastust ja seda isegi mitte nelja, vaid juba kaheksa aasta tagusest ajast. Reformierakonna peaaegu kõigi kandidaatide juurest on märksõna «endine». See kõik ongi nii endine!»

Kas Vakra ja sotsid oleksid pigem nõus kaasa lööma Kristen Michali või Taavi Aasa juhitud linnavalitsuses? Mõlemat meest on saatnud korruptsiooni ja kilekottides raha kandmise vari.

«Spordimehena lähen kindlasti valimisi võitma ja tegema tulemust, et saada ise linnapeaks. See on fakt,» ütles Vakra. «Pole aga põhjust enne karu laskmist tema nahka jagada. Kui tulemus on 15. oktoobri õhtuks käes, siis tuleb maha istuda ja vaadata, mida Tallinna inimesed on soovinud, kellele hääled andnud. Eelistusi siinkohal ei ütleks.» Vakra soovib Keskerakonna ainuvõimu Tallinnas murda.

Sama soov on ka Reformierakonnal, Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL), valimisliitudel Vabaerakonna abiga ning ka Eesti Konservatiivsel Rahvaerakonnal (EKRE), kellel linnapeakandidaat Martin Helme kandideerib Mustamäel. Teised EKRE linnaosade esinumbrid peaksid selguma enne jaanipäeva.

Kahe suurema toetusega partei esinimede valikuid kommenteerides tõdes Helme, et Keskerakond on selgelt välja raalinud kohad, kus töötavad vene hääled, ja linnaosad, kus on tarvis eesti nimesid. «Reformierakonna puhul julgen olla väga skeptiline selles osas, kui palju elevust tekitab Tallinna valijates eksministrite paraad. Minu arusaamist mööda ei anna Reformierakond endale ikkagi aru, et inimestel oli neist kõrini,» leidis Helme, kelle erakonda toetas mais Tallinnas kaheksa protsenti valijatest, samas kui näiteks IRLi toetus oli kaks protsenti.

«Ja veelgi hullem – Reformierakonna kahjuks nendel valimistel Tallinnas räägib valitsusvahetus riigis, kus on näha, et kui vahetad ühe kartellierakonna teise kartellierakonna vastu, siis tegelikult mitte midagi ei muutu. Taavi Aas on selgelt vastutav selle eest, mis on linnas toimunud. Pole võimalik teeselda, et ta on puhas. Ükskõik, kas me räägime juriidilisest või eetilisest küljest – see on tema kui ülemuse vastutus,» jätkas Helme.

IRL pole oma pealinna kandidaate veel välja valinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles