Paapuad nõuavad iseseisvust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia külge liidetud Paapua aktivistid nõudsid protestimarsil Jayapuras oma provintsile vabadust.
Indoneesia külge liidetud Paapua aktivistid nõudsid protestimarsil Jayapuras oma provintsile vabadust. Foto: Reuters / Scanpix

Uus-Guinea saare lääneosa pealinnas Jayapuras kogunesid täna meelt avaldama paar tuhat inimest, kes nõudsid poole sajandi eest Indoneesia külge liidetud Paapua provintsile iseseisvust.

 

Protestirongkäiguga kohaliku parlamendi ette suundunud rahva seast kõlasid hüüded vabadusele ning nende loosungitel kutsuti üles ümber vaatama 1969. aasta referendumil kinnitatud akti, mille põhjal see endine Hollandi koloniaalvaldus liideti formaalselt naaberriigiga, vahendas Reuters.

Meeleavalduse korraldajate sõnul oli marss ajastatud kattuma parlamentääride kogunemisega Londonis, et avaldada toetust paapuade enesemääramisõigusele. Protestijate takistamiseks saadeti neile vastu kümme veokitäit politseinikke, kuid vägivallast seni teateid pole.

Paapua liideti rahvusvaheliste kokkulepete alusel Indoneesiaga pärast Hollandi koloniaalvõimu lõppu 1963. aastal ning selle ametlikuks kinnitamiseks korraldati kuus aastat hiljem rahvahääletus «vaba tahte akti üle», mis laialtlevinud arvamuse kohaselt ei olnud õiglaselt korraldatud.

Indoneesias võimu alt vabaneda soovivad dissidendid on viimastel kuudel hoogustanud oma protestikampaaniat ning samal ajal on provintsis toimunud ka rida väiksemaid pommiplahvatusi. Politsei vahistas sel nädalal viis inimest, keda seostatakse tundmatu rühmitusega, mis heiskas kohaliku valitsushoone ette Paapua iseseisvuslaste keelatud lipu.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles