Ehitusplatsidel üle Eesti avastati 130 ohtlikku rikkumist

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusplats ja ehitaja.
Ehitusplats ja ehitaja. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tööinspektsioon selgitas etteteatamata kontrolli käigus ehitusplatsidel välja, et väga suur osa neist ei kasuta vajalikke turvameetmeid.

Tööinspektsioon viis aprillis läbi etteteatamata sihtkontrolli ehitusplatsidel. Kontrolli käigus pöörati enim tähelepanu kõrgustest kukkumise vältimisele ehitusel. Kokku kontrolliti 66 ehitusplatsi üle Eesti ning tuvastati neil 130 rikkumist, viiel puhul algatati väärteomenetlus. Vaid neljal ehitusplatsil ei avastatud ühtegi puudust.

Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Apo Oja sõnul on olukord ehitusplatsidel muutunud iga aastaga küll paremaks, ent ohutus pole ikka veel saanud töö loomulikuks osaks.

«Kõrgelt kukkumised on ehituses ühed sagedasemad ning valdavalt väga raskete või isegi fataalsete tagajärgedega. Paraku nägime ka seekord, et mitmel ehitusplatsil võeti endiselt arutult riske ning üritati proovida, kas füüsikaseadused kehtivad,» selgitas ta. Näiteks sageli puuduvad ehitusplatsidel ohutuspiirded või ei kasutata kukkumiskaitsevahendeid.

Tööinspektsioon paneb südamele, et ehitusplatsil tööohutuse ja töötervishoiu eest vastutavad koordinaatorid peavad oluliselt rohkem jälgima ohutusnõuete täitmist. Näiteks tuleb ohuala piirata, et sinna ei pääseks kõrvalised isikud ning ehitustöölised ja kõik ehitusobjektil viibivad isikud peavad kasutama isikukaitsevahendeid. Kõrguses töötamisel peab olema alati kasutatud kukkumiskaitsevahendid. Meeles tuleb pidada ka seda, et redel on üles ja alla liikumiseks, mitte sellel töötamiseks.  

Sihtkontrolli käigus kontrolliti ehitusplatse Harjumaal, Ida-Virumaal, Järvamaal, Lääne-Virumaal, Põlvamaal, Pärnumaal, Saaremaal, Tartumaal, Valgamaal, Viljandimaal ja Võrumaal.

Eelmisel aastal toimus ehitussektoris 407 tööõnnetust. Raske tervisekahjustusega lõppes neist 105 ning kaheksa inimest kaotas ehitusplatsil elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles