Astronaut pärast kuut kuud kosmosejaamas: Maa on nagu habras kalliskivi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA / Mark Garcia

Pärast kuut kuud Rahvusvahelises Kosmosejaamas ütleb prantsuse astronaut Thomas Pesquet, et kliimamuutuste tõeline ulatus muutub hoomatavaks vaid planeeti kaugelt vaadates.

Thomas Pesquet. Foto: ESA/AFP/Scanpix
Thomas Pesquet. Foto: ESA/AFP/Scanpix Foto: STR/AFP

Samal ajal, kui maailma ajakirjandusse jõuavad esimesed teated USA Pariisi kliimaleppest taganemisest, tunnistab prantsuse astronaut Thomas Pesquet, et poolaasta Rahvusvahelises Kosmosejaamas ISS on pannud ta mõistma, kui habras meie planeet ikkagi on.

«On asju, mida võib intellekti tasemel mõista, aga need ei pruugi niisama kohale jõuda,» ütles 39-aastane astronaut intervjuus AFP’le.

Mehe sõnul on kliimamuutustest rääkides probleemiks, et me võime küll rääkida kahe- või neljakraadilisest soojenemisest, aga numbrite sisu ei ole inimese jaoks hoomatav.

«Kui vaatad ülevalt alla ja näed kogu planeeti tervikuna, on see võimalus kogu Maa haprust mõista,» ütles Pesquet. «Enne selle kaugelt nägemist ei anna keegi endale aru, kui õhuke meie atmosfäär on ja mil määral me oleme võimelised planeeti hävitama. Ega oska mõista, kui väga me teda kaitsma peame.»

Prantslane jõudis Rahvusvahelisse Kosmosejaama 20. novembril koos ameeriklanna Peggy Whitsoni ja venelase Oleg Novitskiga. Sellest ajast saati on Maa peal paljugi muutunud – Donald Trump on võtnud üle USA presidendi rolli ja nüüd näib, et ta kavatseb ka täita oma lubadust lahkuda rahvusvahelise kliimakoostöö üheks edukamaks projektiks peetud kliimaleppest.

Reedel Maale naasva Pesqueti sõnul on tal küll veidi kahju kosmosejaamast lahkuda, kuid siiski ootab ta juba lähedaste taasnägemist. Oma kosmoses veedetud aja jooksul on temast saanud kosmosefännide seas omamoodi kuulsus, kuna ta on postitanud sotsiaalmeediasse rohkelt fotosid.

«Meie planeet on tõeline juveel ja me ei tohi teda iseenesestmõistetavana võtta,» võttis ta kokku kuue kuu jooksul tekkinud mõtted.

Euroopa Kosmoseagentuur ESA avaldas Pesqueti viimastest mõtisklustest ka alljärgneva video:

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles