Kohalikeks valimisteks valmib uudne e-hääletuse süsteem

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sügisesteks kohalikeks valimisteks valmib uus e-hääletuse süsteem, kuna praegu kasutusel oleva süsteemi kood on moraalselt vananenud. Praeguse seisuga loodab riigi valimisteenistus uue süsteemi õigeaegselt valmis saada, lõplikult selgub see jaanipäevaks.

Riigi valimisteenistuse juhi Priit Vinkeli sõnul ei muutu valijate jaoks midagi, küll aga muudetakse oluliselt kaasaegsemaks e-hääletuse tehniline lahendus.

Riigi valmisteenistuse e-hääletuse juht Tarvi Martensi märkis, et praegu kasutuses olev e-valimiste süsteem on kasutusel juba 2005. aastast, kui Eestis oli võimalik esimest korda elektrooniliselt hääletada. Süsteemi on järgnenud valimiste eel täiustatud, kuid sisuliselt on tegemist ikkagi 12 aastat vana süsteemiga. Praegune süsteem on pidanud vastu kaheksa hääletamist.

Uue e-hääletuse süsteemi valmimine õigeks ajaks pole veel 100 protsenti kindel

Praegu programmeeritakse uut e-hääletuse süsteemi. Martensi sõnul on valmisteenistuse e-hääletuse osakond pannud valmis tähtajaks jaanipäeva, et olla valmis olukorraks, kui uue süsteemi programmeerimiseks peaksid millegipärast ilmnema tõrked. Praeguse seisuga on kogu töö graafikus ja ei ole ette näha, et probleeme võiks ette tulla. Lõplikult saab e-hääletuse osakond kinnitada uue süsteemi valmimist valimisteks ikkagi jaanipäeval.

Riigi valimisteenistus kuulutas hanke valimiste uue tarkvara tegemiseks välja mullu kevadel. Selle võitis Cybernetica AS.

Augusti keskel, kaks kuud enne valimisi, peaks toimuma e-hääletuse uue süsteemi avalik katsetamine ja oktoobris toimuvateks kohalike omavalitsuste volikogude valimisteks peaks uus süsteem olema kasutusel.

«Esimene põhjus, miks on tarvis uut hääletussüsteemi, on see, et praegu kasutusel oleva süsteemi koodibaas on moraalselt vananenud. Mobiil-ID kasutamise võimaluse lisamine ja hääle kontrollimise võimalus lisamine tegid seda koodi aina koledamaks ja koledamaks,» rääkis Martens.

Ta lisas, et uuel süsteemil saab olema paindlikum platvormivalik serveripoolel.

«Vana süsteem oli ka liiga Eesti-spetsiifiline, Eesti mobiil-ID ja ID-kaart oli süsteemi jäigalt sisse kodeeritud. Nüüd proovime teha nii, et süsteem ei oleks nii Eesti-keskne ja seda saaks kasutada ka muudest keskkondadest ja veidi kaugemalt, kui ainult Eesti naaberriikidest,» lausus Martens.

IT-spetsialistid on pannud e-hääletamise uuele süsteemile nimeks IVXV.

E-valimiste korraldajad küberrünnakuid ei karda

Riigi Infosüsteemi Ameti IT-taristu osakonna juhi Tarmo Hanga sõnul on arvestatud võimalusega, et keegi võib üritada korraldada valimistele küberrünnakuid, kuid seda valimiste korraldajad ei karda. «Oleme selle võimalusega arvestanud ja selleks valmistunud,» ütles Hanga.

Infoturbeekspert Anto Veldre lisas, et kui viimasel ajal on palju räägitud Venemaa häkkerite sekkumisest lääneriikide valimistesse, siis tegelikult ei saa öelda, et Venemaa on tunginud lääneriikide arvutivõrkudesse. «Seda ei saa öelda, seda pole tõestatud,» rääkis ta.

Veldre sõnul on tegemist olnud pigem tungimisega poliitikute e-posti kontodele ja muu sellisega.

Ta lisas, et kui hääletamisega seotud veebilehed peaksid langema mingi rünnaku alla, siis saab Riigi Infosüsteemi Ameti infoturbeintsidentide käsitlemise osakond CERT sellega hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles