Pildid: rannavalve alustas suvist hooaega jahedat ilma trotsides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänasest hakkavad üle kogu Eesti tööle rannavalvurid, olgugi, et tänane tuuline ja jahedavõitu ilm ilmselt palju rahvast randa ei too.

Stroomi rannas ei olnud hommikul kella 10 paiku ühtegi hingelist. Seda tõenäoliselt põhjusel, et lisaks tagasihoidlikule temperatuurinäidule puhub täna väga vali tuul.

Kehvast rannailmast hoolimata alustasid täna sealsamas tööd kolm rannavalvurit. Nende hommik algas veetemperatuuri mõõtmisega: kuna paati praegu käest ei ole võtta, tuli kaugele poideni ise ujuda. Veetemperatuuriks mõõdeti 8 kraadi, õhk oli kella 10 ajal kraadi pealt sama soe.

Ennetustöö on olulisim

Täna Stroomi rannas tööle hakanud kolmest rannavalvurist üks teeb seda tööd esimest aastat, teine on rannas korda löömas teist aastat ja neist kõige kogenum on suveks randa kolinud juba seitsmendat aastat.

Miks ta ikka ja jälle suveks nii vastutusrikka ameti valib? «Ühelt poolt oli see lapsepõlveunistus ja teisalt on saanud juba harjumuseks see, et tulen igal aastal 1. juunil jälle randa ja olengi siin suve lõpuni,» rääkis ta Postimehele.

Seitsme suve jooksul ei ole ta pidanud kordagi kedagi reaalselt vette päästma minema. «Ennetustöö on olnud väga hea ja päästa ei ole olnud vaja,» ütles Kristi.

«Ennetustöö ongi kõige olulisem. Kui tekib väike lühis, juhtuvad ka õnnetused. Muidugi, me oleme kõik inimesed, mitte robotid, ja õnnetusi võib alati juhtuda. Aga seni kui me anname ennetustöös endast kõik, siis on ka väiksem tõenäosus, et midagi juhtub,» rääkis kogenud rannavalvur.

Uusi töökäsi keeruline leida

Alates tänasest kuni 31. augustini aitavad üle 80 G4Si vetelpäästja suplejate ohutust tagada 20 supelrannas Tallinnas, Tartus, Võrus, Otepääl, Elvas, Põlvas, Türil, Viljandis, Haapsalus, Narvas ja Pärnus. 

Ettevõtte kommunikatsioonijuht Reimo Raja nentis, et kuigi nende rannavalves on palju missioonitundega vetelpäästjaid, siis puudutab tööjõupuudus paratamatult ka neid. «Me suudame rannad tublide vetelpäästjatega täita, aga tuleb tunnistada, et uusi töökäsi leida on järjest keerulisem,» ütles Raja. Ent Raja sõnul suudavad juba vanad olijad innustada ka noori vetelpäästjaks tulema.

Raja sõnul on murekohad suvitusperioodil randades üldjoontes samad, kuigi rannakülastajate käitumine on aastatega paranenud.«Rannavalve meedikud pidid eelmisel suvel tohterdama enam kui sadat lõikehaava, millest enamus oli põhjustatud klaasikildudest. Seetõttu tuletame jätkuvalt meelde, et klaastaaraga randa tulla ei tohi,» rääkis Raja.

Ka lemmikloomade puhul tasuks mõelda enne, kui loom randa kaasa võetakse, sest rahvarohkes kohas võib lemmik käituda ettearvamatult. «Suuremates randades kipuvad lapsed vanemate silma alt tihti kaduma. Soovitame Tallinna ja Pärnu randades küsida rannavalvuritelt lapsele käepael küsida, kuhu saab kirjutada vanema telefoninumbri,» rääkis Raja.

«Õnneks on purjus peaga ujumine iga aasta järjest ebapopulaarsem spordiala, aga siiski tuleb rannalistele meelde tuletada, et rand on avalik koht ning alkoholi tarvitamine on seal keelatud,» ütles ta.

G4S rannavalve registreeris mullu suvel kokku 2900 avaliku korra rikkumist. Peamiselt tuli korrale kutsuda klaaspudeliga randa tulnud inimesi (1400 juhtumit). Tuhat rannakülastajat rikkus loomaga randa tuleku keeldu. Rannavalve meedikud andsid suvitajatele esmaabi 405 korral. Valdavalt oli tegemist marrastuste (172) ja lõikehaavadega (114).                          

Tallinna avalikes randades on vetelpäästjad tagamas suplejate ohutust iga päev kell 8-20.

Rannavalve tööajad üle Eesti

*Tallinna Stroomi, Kakumäe, Harku järve, Pikakari ja Pirita rand
1. juunist 31. augustini kell 10-20.

*Tartu Anne kanal, Emajõe vabaujula ja Emajõe linnaujula
1. juunist 31. augustini kell 10-21.

*Võru Tamula ja Kubija järv
1. juunist 31. augustini kell 10-21.

*Türi järv
3. juunist 16. augustini kell 12-18.

*Otepää Pühajärv
1. juunist 31. augustini kell 11-19.

*Elva Verevi rand
1. juunist 31. augustini kell 12-20.

*Põlva paisjärv
10. juunist 21. augustini kell 11-19.

*Viljandi järv ja Paala järv
1. juunist 31. augustini kell 10-21.

*Haapsalu Paralepa rand
1. juunist kuni 31. augustini kell 10-20.

*Pärnu rand
1. juunist kuni 31. augustini. Tööajad on 1.-15. juuni kell 10–18, 16. juunist 17. augustini kell 10–20 ja 18.-31. august kell 10–18.

*Narva Joaoru rand
1. juunist 31. augustini kell 11-20.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles