Soome suursaadik: kes meist ei tahaks öelda, et olen ööbinud saatkonnas!

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome Vabariigi 100. juubeli puhul jõuab tükike Soomet Viru hotelli, sest 45-aastane Viru kingib 100-aastasele Soomele korruse jagu mälestusi. 

Austusavaldusena Soome juubeliaastale, avas Viru hotell täna 11 unikaalset teematuba, millest igaüks räägib köitva loo meie põhjanaabritest. Teemad on seotud kultuuri, diplomaatia, looduse, geograafia, turismi, spordi ja meelelahutusega. Üks tubadest jääb terveks juubeliaastaks Soome saatkonna kasutusse.

Soome suursaadiku sõnul on kingitus väärikas žest Soome juubeliaasta puhul.

«Kes meist ei tahaks öelda, et olen ööbinud saatkonnas,» naljatles Soome suursaadik Kirsti Narinen.  

«Toa avamine on sümboolne ka seetõttu, et Viru hotelli ja Soome diplomaatilist esindust Eestis ühendab eriline side, mida paljud ei pruugi teada. Just Viru hotelli ehitamise tarvis loodi 1969. aastal Mustamäele, Sütiste teele Soome konsulaarteenuste büroo, mis töötas Leningradi peakonsulaadi allüksusena. See oli märgilise tähtsusega, sest Eestit riigina ei olnud olemas,» meenutab Narinen.

Ta lisab, et konsulaarteenuseid pakuti alguses vaid soomlastest ehitajatele, ent aastate möödudes avati büroo kaudu üha rohkematele eestlastele uks välismaale. «Nüüd saab ring täis ja «saatkond» tuleb Virusse,» toob Narinen välja kujundliku paralleeli.

Toad täis ajastust ja teemasid

Teematubade hulgas on näiteks Soome riigipeadele pühendatud tuba koos saun-koosolekuruumiga, Fingepori koomiksite tuba, Tom of Finland stilistikaga tuba, Soome loodusele pühendatud ruum loodusfotode ja kosekohinaga, kuulsatele hokimängijatele Siim Liivikule ja Leo Komarovile pühendatud hotellituba ja mitmeid teisi värvikaid ja meeldejäävaid lahendusi.

Hotelli 18. korrusel asuvad merevaatega Soome 100 toad on külalistele majutuseks avatud.

«Paljude eestlaste ja soomlaste jaoks on Viru hotell olnud alati lapike Soomet keset Tallinna südalinna. Nüüd on see väide veelgi tõesem, sest Soome saatkond saab aasta lõpuni oma käsutusse killukese meie hotellist,» avaldab Original Sokos Hotel Viru müügi- ja turundusdirektor Evelin Org.

Hotell avas 1. juunil Soome 100 teematoad ning andis Soome välisministeeriumi asekantsler Pirkko Hämeläinenile ja Soome suursaadik Kirsti Narinenile üle ühe üheteistkümnest toast – saatkonna teematoa, mis jääb terveks aastaks Soome saatkonna kasutusse. Saatkonna tuba on sisustatud Soome suursaatkonnast pärit  tekstiilide, mööbli ning mälestusesemetega.

Hotell Viru
Hotell Viru Foto: Viru hotell

TUBA 1801 – HOKILÕVID

Võib julgelt öelda, et jäähoki on Soome rahvussport, kuid huvitaval moel on ka eestlased siin pildile mahtunud. Kaks kultusmängijat on olnud just Eesti päritolu: Siim Liivik ehk «Märkä-Simo» ja Leo Komarov. Nii on ka see tuba läbinisti hokiteemaline, aga väikese Eesti maiguga, avaldamaks austust just neile kahele hokimehele.

Hotell Viru
Hotell Viru Foto: Viru hotell

TUBA 1802 – EESTIT AVASTADES

Tapio Mäkeläinen on Soome kirjamees ja estofiil, kes on lugematul hulgal soomlastel aidanud enese jaoks avastada Eestit Tallinnast Haapsaluni. Ta on tutvustanud Eestit nii üldisemalt kui ka andnud hüva nõu Tallinna baaride osas, lisaks veel kõik muu, mis sinna vahele mahub. See tuba on kutse siseneda Tapio Mäkeläineni Eestisse – külalist ootavad siin tema märkmed, lood ja parimad soovitused, mis aitavad lugejal täiel rinnal sukelduda Tallinna varjatud salamaailma.

Hotell Viru
Hotell Viru Foto: Viru hotell

TUBA 1803 – MÜTSI MAHA VÕTMA EI PEA

Siin kohtuvad Soome disain ja Eesti meistrioskused luues vanast – kanga- ja nahajääkidest – midagi sootuks uut ning sümboliseerides ühtaegu Eesti ja Soome omavahel läbipõimunud ajalugu ja tulevikku. Kõik, isegi mood, rändab vabalt üle meid eraldava mere ja ületab veel suuremaidki kaugusi. Costo, kolme Soome disaineri kaubamärk, on selle esmaklassiline näide: loojate eesmärgiks on piirideta disain. Costo stiilis kulgevad käsikäes ökoloogilisus ja kestvus. Soome disain, mis on toodetud Eestis.

Hotell Viru
Hotell Viru Foto: Viru hotell

TUBA 1804 – KUULSAD ARHITEKTID

Soome arhitektuur on maailmakuulus ja mõningaid näiteid sellest leiab ka Tallinnast. Kuid Tallinna üldilme võinuks olla veelgi soomelikum, kui Eliel Saarineni nägemus Suur-Tallinnast oleks tõeks saanud. See tuba tutvustab nägemust alternatiivsest Tallinnast, mis jäi ellu viimata.

TUBA 1805 – 10 000 JÄRVE MAA

Soomlased ja eestlased jagavad ühist armastust metsa ja üldisemalt looduse vastu. Võib öelda, et mets on meie pühakoda. Sellele ühisele kirele austuse avaldamiseks avame siin hotellitoas pidevalt vahelduvate piltidega fotonäituse «Soome aasta loodusefoto» (2015).

Hotell Viru
Hotell Viru Foto: Viru hotell

TUBA 1806 – SOOME VABARIIGI SAATKOND

Soome suursaatkond Tallinnas sümboliseerib kahe riigi alati lähedasi poliitilisi suhteid ning samuti on see ilmselt saatkond, mida soomlased ise on külastanud rohkem kui paljusid teis oma saatkondi – leidmaks lahendusi paljudele erinevatele muredele. Kuid Soome turistide olemus ja käitumine on muutumas ja tänasel päeval võib pea igaüks neist juba pidada end Soome saadikuks – vähemalt selles toas viibides. Toa sisustuses on kasutatud Tallinnas asuva Soome suursaatkonna mööblit ja detaile, samuti ripuvad seintel kahe riigi ajaloo vältel Tallinna külastanud Soome presidentide ametlikud portreed.

Hotell Viru
Hotell Viru Foto: Viru hotell

TUBA 1807 – SOOME DISAINIKLASSIKA

Soome disaini teatakse üle ilma ja see pole mitte inimkauge ideoloogia, vaid pigem midagi, mis puudutab meist igaüht, muutes elu paremaks ja meeldivamaks nii kodus kui võõrsil. Selle näitlikustamiseks oleme siia tuppa paigutanud 100 tuntuimat Soome disaineset. Osad neist on kohal päris esemete näol, osad fotodena seintel ja osad leiad üles toas olevaid disainiteemalisi ilupildiraamatuid sirvides.

Hotell Viru
Hotell Viru Foto: Viru hotell

TUBA 1808 – MTV3 NÄITAS SEDA

Soome televisioonil on olnud oluline roll Eesti ajaloos, samuti on just telesild rajanud kindla pinna eestlaste ja soomlaste erilisele kultuurilisele ja keelelisele suhtele. Selle toa olemegi pühendanud sellele ühendusele: revolutsioon, mida tele ei kajastanud, kuid võtame julguse öelda, et see sai alguse televisioonist. Eriti MTV3 kanalist, mida vaadeldi kui akent Läände ning mille toel mitu põlvkonda Põhja-Eesti elanikke õppis selgeks soome keele.

TUBA 1809 – POPITIPUD

Igatsus ja nostalgia on populaarsed ja korduvad teemad muusikas pea igal pool, seega kehtib see loomulikult ka Soome muusika kohta. Kuid lisaks paljudele eksootilistele paikadele on soomlased muu hulgas alati igatsenud ka Eestisse pääseda. Kumab ju see rand otse üle mere. See tuba on pühendatud Soome muusikale kahe ikka ja jälle Eestit igatsenud ansambli kaudu. Nendeks on Neljä Ruusua ja Miljoonasade. Toa seina katab originaalkoopia Soomes, Helsingis asuva Tavastia klubi lavatagusest. Euroopa üheks vanimaks rokiklubiks olevat Tavastiat loetakse ka üheks parimate sekka kuuluvaks. Nii kodu- kui ka välismaised bändid igatsevad astuda üles Tavastia lavalaudadel ja jätta oma autogramm legendaarsele lavataguseseinale.

Hotell Viru
Hotell Viru Foto: Viru hotell

TUBA 1810 – FINGERPORI

Soomlastel on kummaline must huumorimeel – nii nagu eestlastelgi – mille tipuks on kirg Pertti Jarla koomiksi «Fingerpori» vastu. Ilmselt on tegemist Soome kõige jumaldatuma koomiksisarjaga. See tuba ongi austusavaldus antud koomiksile, aga loomulikult fingerporilikus võtmes. Lisaks seinu katvaile Fingerpori koomiksitele ja Fingerpori teemalistele esemetele (näiteks sahtlist võib seekord piibli asemel leida Fingerpori pildialbumi) oleme toale õige ilme andmiseks lisanud sisekujundusse nii mõnegi kõige kuulsama koomiksijao elemente.

Hotell Viru
Hotell Viru Foto: Viru hotell

TUBA 1811 – ____ OF FINLAND

Kui kellegi kunstnikunimi otsesõnu viitab tema Soome päritolule, öeldes «of Finland», siis peab ju olema tegemist ka oma rahvuse parima pojaga. Tom of Finlandi laiem kuulsus saabus hilja, kuid seda ei saa ka imeks panna. See on kunstnik, kelle looming ei pruugi kokku klappida just igaühe silma ega arusaamadega, kuid äramärkimist väärib ta kindlasti. Ja ka omanimelist filmi. See tuba on pühendatud Tom of Finlandist vändatud filmile, andes meile kõigile võimaluse olla ____ of Finland.

Hotell Viru
Hotell Viru Foto: Viru hotell

Viru hotell tähistab sel aastal oma 45. juubelit. Nii selle auks kui ka Eesti ja Soome 100. aastapäevade tähistamiseks on hotell 2017. ja 2018. aastaks koostanud eriprogrammi, kuhu kuuluvad erilised muusikasündmused, näitused, kabaree-etendused, temaatilised õhtusöögid ja palju muud. Teematoad on avatud kõigile hotelli külastajatele, neid saab broneerida majutuseks tavahinnakirja alusel. Tubade vaade on suunatud üle Tallinna kesklinna Soome lahele.

Original Sokos Hotel Viru ja selle kõrval asuv Solo Sokos Hotel Estoria operaator on SOK kontserni tütarfirma AS Sokotel. Estoria hotellis on 93 hotellituba, Virus on tube 423, lisaks on hoones linna suurim konverentsikeskus, laia valikuga restoranimaailm, ööklubi Café Amigo, ilukeskus ja Eesti esimene hotellimuuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles