Kaljulaid Vene telekanalile: Venemaa tahab Eestile fašisti silti kleepida (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Kersti Kaljulaid ütles Vene telekanalile Dožd antud intervjuus, et Vene võimud üritavad meeleheitlikult näidata, et Eestis on fašistid ja selleks on nad valmis neid isegi vajadusel riiki sisse tooma.

«On tulud ette juhtumeid, kus kellelgi on olnud tarvis tingimata näidata, et Eestis on fašistid. Ja neid oli vaja siia tuua kuskilt mujalt, kuna Eestist ei õnnestunud neid leida. Me saame väga hästi aru, kust see tuleb – see on Vene propaganda,» ütles Kaljulaid.

Taolisest juhtumist kirjutas ka kaitsepolitsei oma tänavuses aastaraamatus. Venemaa eriteenistused toimetasid mullu juulis Sinimägede lahingute mälestusüritusele Peterburis elava skinheedi, et ta paljastaks seal Venemaa telekanalite kaamerate ees oma haakristitätoveeringud.

Riigipea ütles, et Eestis võib ju olla inimesi, kelle seas on Venemaa populaarne, kuid keegi ei soovi ärgata Venemaal ja osutuda Vene Föderatsiooni kodanikuks.

«Kõik tahavad elada euroopalike standardite järgi. See tähendab vabadust ja väärtusi, mis lubavad panna oma auto külge mistahes lipu, mis ei pruugi käia kokku ametliku seisukohaga, kuid ei saa selle eest karistada,» ütles Kaljulaid ja lisas, et liberaalset demokraatiat hindavad kõik.

President märkis, et Venemaa propaganda ei ole suunatud vaid Eesti ja teiste Balti riikide vastu. Ta tõi näiteks niinimetatud Lisa juhtumi Saksamaal, mis leidis aset selle aasta alguses. Vene päritolu 13-aastane Lisa rääkis, et teda peksid ja vägistasid ühes korteris pagulase välimusega mehed ja hoidsid üle ööpäeva kinni. Teema eskaleerus sotsiaalmeedias ja Venemaa telekanalites ning tõi Saksamaal tänavatele sajad meeleavaldajad. Hiljem selgus, et sellist juhtumit ei ole olnud.

Dožd on Venemaa sõltumatu telekanal, mis alustas tegevust 2010. aastal. Laiemat tuntust kogus kanal 2011. aasta presidendivalimistel aset leidnud rikkumiste ja järgnenud meeleavalduste kajastamisega. 2014. aastal lülitasid Vene võimud kanali välja enamikust Venemaa satelliit- ja kaabeltelevisioonivõrkudest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles