Ericssonile on saabumas äratus (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktivistinvestor Christer Gardell.
Aktivistinvestor Christer Gardell. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN

Eesti suurima ettevõtte Ericsson Eesti emaettevõttes Ericsson ABs on oodata suuremaid muutusi, mis võivad kanduda ka siia, sest osaluse suuruselt teiseks ja häälte arvu poolest kolmandaks aktsionäriks tõusnud Euroopa suurim aktivistinvestor investeerimisfirma Cevian Capital nõuab ettevõttelt muudatuste kiiremat elluviimist.

Investeerimisfirma teatas teisipäeval, et on ostnud enam kui miljardi dollari väärtuses Ericssoni aktsiaid, omandades 5,6 protsenti ettevõttest. Arvata võib, et Cevian ostab aktsiaid aktiivselt edasi, kuni on saanud suurimaks aktsionäriks. Praegu omab investeerimisfirma vaid kolme protsenti aktsionäride hääleõigusest.

Ericssonis (nagu paljudes teistes Rootsi ja üldse Skandinaavia ettevõtetes) on mitme klassi aktsiad, mille hääletusjõud on erinev. Nii on Rootsi tuntuima investorperekonna Wallenbergi kontrolli all oleval investeerimisfirmal Investor 5,9 protsenti Ericssoni aktsiatest, kuid neil on 21,8 protsenti häältest. Teisel suurel aktsionäril, investeerimisfirmal Industrivärden on 2,6 protsenti aktsiatest, aga 15,1 protsenti häältest.

Rootslaste Christer Gardelli ja Lars Forbergi asutatud Cevian Capitalil on nüüd 168 miljonit Ericssoni B-aktsiat ja 113 510 A-aktsiat.

«Põhiinvestorite tegevus on jäänud liiga hiliseks ja on täielikult ebapiisav,» ütles Cevian Capitali kaasasutaja ja tegevjuhist partner Christer Gardell ajalehele Financial Times. «Juhul kui investoril on mängus väga vähe kapitali, on fundamentaalne probleem see, et kui aktsia hind langeb, aktsionär painet ei tunne. See on A-klassi aktsiate oht,» selgitas ta.

Ohus on nõukogu esimehe Leif Johanssoni ametikoht, sest Gardellist saab ettevõtte nimetamiskomitee liige, kes teeb ettepanekuid nõukogu liikmete esitamise asjus ning ta otsib sinna inimesi, kellel on tööstuses rohkem kogemusi.

Ericssoni aktsia on kaotanud viimase kahe aastaga 40 protsenti oma väärtusest, sest telekommunikatsioonifirmade nõudlus võrguseadmete järele on kahanenud. Järgmise generatsiooni 5G võrguseadmete turuletulekuni läheb veel aastaid, aga nõudlus arenevatel turgudel on nõrk.

Esimese kvartalis oli Ericssoni tegevuskahjum 12,3 miljardit Rootsi krooni (1,2 miljardit eurot), aga konkurents Hiina Huawei ja soomlaste Nokiaga muutub üha tugevamaks.

Ericssoni aktsia reageeris investeerimisuudisele enam kui kuueprotsendilise tõusuga kolmapäeval, millele eile lisandusid veel mõned protsendikümnendikud.

Ericssoni allakäik on kestnud mitu aastat, aga konkreetselt asuti selle vastu tegutsema eelmise aasta suvel, kui kriis oli muutunud silmanähtavaks.

2016. aasta suvel astus tegevjuhi kohalt tagasi Hans Vestberg, kes oli sellel ametikohal olnud pool tosinat aastat. Ajutiseks juhiks sai Jan Frykhammar ning eelmise aasta oktoobris nimetati uueks juhiks pikaaegne nõukogu liige Börje Ekholm, kes asus ametisse tänavu 16. jaanuaril.

Gardell toetab varem otse Wallenbergi perekonna heaks töötanud Ekholmi plaani Ericssoni töö ümber korraldada. Kuid ta on öelnud, et Ekholmi märtsis esitatud uut strateegiat tuleks keskendada võrguseadmete ärile, aga mõni kõrvalharu, nagu näiteks meedia, tuleks ära müüa.

Kuuldavasti pidi Cevian Capital erinemagi teistest aktivistinvestoritest heatahtlikuma suhtumise poolest, samas ei pelga nad survestada selliseid ettevõtteid, nagu Volvo Group, Dansk Bank ja ThyssenKrupp tegema radikaalseid muutusi.

«Usume, et ettevõttel on tugev potentsiaal. Ericsson on olemuselt hea ettevõte hea põhitegevuse ja võimekate töötajatega,» kinnitas Gardell Bloombergile.

Rootsi majandusleht Dagens Industri kirjutas juba eelmisel nädalal, et Gardell kohtus nõukogu esimehe Leif Johanssoniga. Leht spekuleeris, et põhjuseks on ilmselt asjaolu, et investeerimisfirma on Ericssonile silma visanud.

LISALUGU

Kes on aktivistinvestorid?

Aktivistinvestorid on aktiivsed investorid, tavaliselt riskfondid, kes omandavad mingi ettevõtte aktsiatest märkimisväärse osa ning üritavad omandada kontrolli selle nõukogus, et teha muudatusi või vahetada täielikult välja juhtkond.

Aktivistinvestorid asuvad tegutsema üldiselt siis, kui näevad ettevõttel suuremat potentsiaali, kui see aktsia hinnas peegeldub.

The Wall Street Journal kirjutas mõni nädal tagasi, et viimasel ajal on aktivistinvestorid muutunud agressiivsemaks. Kui varem üritasid nad oma maksimaalselt kümneprotsendilise osaluse kaudu mõju avaldada nii, et püüdsid nõukogu liikmeks nimetada ühe või mitu inimest ja siis nende abil teha muutusi ka tegevjuhtkonnas, siis nüüd alustavad nad tihti aktiivseid juhtkonnavastaseid kampaaniaid.

Sel aastal on aktivistinvestorid alustanud erinevate ettevõtete vastu juba üheksa kampaaniat.

Maailma üks tuntumaid aktivistinvestoreid on 81-aastane Carl Icahn, kes on ka USA presidendi Donald Trumpi erinõunik regulatiivsete reformide küsimuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles