Hipodroomi uusasumi tõmbenumbriks saab Lottemaa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hipodroomi uusasumi ideekavand
Hipodroomi uusasumi ideekavand Foto: Eskiis, QP Arhitektid OÜ

Linnaplaneerimise ametile esitleti eile Hipodroomi uusasumi kavandit, mille järgi kerkivad piirkonda äri- ja eluhooned, spordihoone ning Lottemaa.

Projekteerimisbüroo K-Projekti läbi viidud konkursil Paldiski maantee 50 asuva maa-ala planeeringulahenduse saamiseks osales viis tööd, võidutööks tunnistas žürii QP Arhitektide loodu. Eile esitleti ametnikele kavandit, mida oli žürii näpunäidete kohaselt edasi arendatud.

Detailplaneeringute osakonna juhataja Ülle Kadak ütles, et tutvustatud töö sobib ümbruskonda päris hästi. «Arhitektid on hea tunnetusega, projekt on linnaehituslikult hästi sobitatud, seal on palju pargiala, mis ühendub olemasoleva haljastusega.»

Ideekavandi autorite nägemuse järgi jagatakse kogu ala tinglikult mitmeks eriilmeliseks kvartaliks.

Ärikvartalis on tihe hoonestus, sinna tuleb kaubanduskeskus ja büroo- ning eluhooned, samuti raamatukogu.

Mitu kvartalit moodustavad peamiselt elumajad, mida on kavandatud nii lihtsate korterelamute, madalate linnavillade kui pikkade ribamajade tüüpi. Elamute vahele on arhitektid kavandanud perekeskuse ja lasteaia.

Lastele Lottemaa

Vaba aja sisustamise tõmbenumbriks saab arhitektide nägemuse järgi Lottemaa ja selle park. 2-korruselise Lottemaa hoonele on kavandatud kuppel tähistaeva jaoks. Hoovis on esinemislava, pingid, karussell, Lottemaa pargist pääseb maa-alusesse muttide metroosse.

Lottemaa parki jääb olemasolev renoveeritav tallihoone, millest saab Hipodroomi ajalugu tutvustav muuseum. Sinna on kavandatud ka väike koduloomaaed, linnateenindus, kohvik ja söögikoht, laste mängukohad. Promenaadi äärde tuleb kõlakoda etenduste tarvis.

Lottemaa kõrvale tuleb 3-korruseline spordihoone kergejõustikuhalli, korvpalliväljakute, veekeskusega, mida saavad kasutada nii piirkondlike koolide lapsed kui kogu elanikkond. Lisaks on kavandatud ka ekstreemspordikeskus trollidepoo poolsesse otsa.

16,5 hektari suurust hipodroomi ala läbib diagonaalselt jalutamiseks ning tervisespordiks sobiv promenaad. See ühendab omavahel nelja parki: Paldiski maantee poolses otsas tammedega Hipo park, ärihoonete vahele jääv Plazza, hooajalise kasutusega Turuplats ning Merimetsa metsaga külgnev Lottemaa park.

Nüüd algab piirkonna detailplaneeringu menetlus. Krundi suuromanik Jaan Manitski on öelnud, et enne uusasumi ehitamist soovivad arendajad valmis saada uue hipodroomi, mille asukoht pole veel kindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles