Saabunud rändlinnud ennustavad peatset jääminekut

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otsi pildil lindu!
Otsi pildil lindu! Foto: Mark Soosaar

Hoolimata sellest, et Manija ning Kihnu vahel võib hulljulge jalutaja veel üle mere pääseda ning eriti julged tegid eile autoga ülesõite, on jää lagunemise aeg käes. Esimeste putuktoiduliste rändlindude saabumine võib tähendada, et jääminek pole kaugel.

„Nimelt pühapäeval saabusid esimesed putuktoidulised linnud punarind ja linavästrik. Viimast tunti Läänemaal kui jäätallajat, kes oma sabaga üles-alla vibutades lõhub jää nii jões kui meres,“ selgitas Manijal linde pildistanud Mark Soosaar. „Kihnu keeles on selle linnu nimeks ljõnapiästlik, mis viitab sarnasusele piästliku ehk pääsukesega.“

Pühapäeval toimus Manijal meeletu metsvintide invasioon, neid roosa pugu ja kirju sulestikuga tuntud laululinde kihutas üle Manija tuhandeid, küll salkade, küll parvedena. Nii mõnegi salga "reisisaatjaks" oli raudkull, kes oma toidulauaga kaasa lendas.
 
Lahkunud nädala kõige haruldasemad külalised olid "kanaadalasõd" - Inglismaal ja Lõuna-Rootsi rannikul pesitsevad kanada lagled.Neid pea luigesuurusi ja -kujulisi linde oli paari päeva jooksul näha saare lumest sulanud karjamaalaikudel.

„Olid üsna julged ning paistis, et päris nõus pildile jääma,“ kirjeldas Soosaar. „Nii et kevad tuleb nüüd mürinal, enam pole jäälagunemiseks pidureid. Sellest linnud meile räägivadki.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles