Nõmmekate prügiprotest põhjustas pommipaanika (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile hommikul protestiks Tallinna linnavalitsuse ette viidud nõmmekate prügikotid põhjustasid väikese segaduse, õhtune prügisaadetis aga tõi kaasa Vabaduse väljaku sulgemise ning prügikottidega pidi tegelema pommirühm.

Eile hommikul peatus Tallinna linnavalitsuse kõrval auto ning kaks meest hakkasid järelkärust suuri prügikotte tänavale tõstma. Tegemist oli Prügi-Uberiks nimetatud Nõmme elanike protestiaktsiooniga jäätmeveo viletsa korraldamise vastu.

Nõmmekad Tiit Kruusalu ja Elmo Ant lubasid Facebookis juba mõnda aega tagasi, et kui jäätmeveo kvaliteet linnaosas ei parane ning prügikonteinerid ikka üle ajavad, siis tuuakse ära vedamata prügi linnavalitsuse ette. Kruusalu üleskutse peale ilmus nõmmekate Facebooki lehele kümneid kaebusi Nõmme elanikelt. Seejärel andis mees linnavalitsejatele veel natuke aega olukorra parandamiseks, kuni lõpuks sai mõõt täis ja otsustati lubatud aktsioon teoks teha.

Kuna mehed andsid oma plaanist sotsiaalmeedias teada, siis ootas neid eile hommikul linnavalitsuse juures kaks autotäit munitsipaalpolitseinikke ja hulk ajakirjanikke. Kaks kotti tõsteti linnavalitsuse Roosikrantsi tänava poolse ukse ette. Mupo aga ei lasknud protestijatel ära sõita ning liiklust takistav auto jäi politsei tulekut ootama.

Politseid oodates esines Ant avaldusega. «Kui te nüüd aru ei hakka saama, siis järgneb tõenäoliselt see, et iga kodanik, kellel on südametunnistust ja julgust, tuleb ise, aga võimalik, et me korraldame ka tasuta transpordi, nii et tervete bussitäite viisi saab Nõmmelt hakata oma prügi tooma. Mis tähendab, et te ei saa lõpmatuseni kaitsta oma korrumpeerunud ja juba ammu peast haisvat kala ehk kogu linnavalitsust,» kuulutas prügitooja.

Politseinike saabudes lubati Antil auto teelt kõrvale tõmmata, sinistes ja rohelistes mundrites korravalvurid asusid juhtunut menetlema. Kruusalu käis politseiautos selgitusi jagamas ning lõpuks jäi asi nii, et asja menetleb siiski mupo.

Kruusalu näitas ka aktsiooni otseseks ajendiks olnud kirjavahetust, kus oli juttu Hiiu 20 elamu jäätmeveost. Elanike esindaja väitis, et sellelt aadressilt on jäetud jäätmed ära vedamata nii 23. kui 30. mail. Tallinna Jäätmekeskus aga vastas, et nende andmetel on 23. mail konteiner tühjendatud. Abilinnapea Kalle Klandorf laskis jäätmekeskuse töötajatel hiljem asja kontrollida ning sealt öeldi, et 23. mail on jäätmekonteiner tühjendatud, 30. mail ei olevatki tühjendust ette nähtud ning järgmine korraline tühjendus olevat 6. juunil.

Kruusalu sõnul on tegu linnavalitsuse järjekordse alatu valega. «Midagi ei ole ära veetud. Me tõime siia ainult pool jäätmetest, rohkem ei mahtunud autosse. Pool konteinerit on veel prügi täis,» ütles Kruusalu.

Linnavalitsus on ähvardanud prügitoojaid kuni 800 euro suuruse trahviga. «Küll Nõmme inimesed aitavad meil need trahvid ära maksta. Ja kui raha peaks rohkem laekuma, siis selle eest korraldame täiendava prügitranspordi,» lubas Kruusalu.

Keskpäeva paiku sõitis Roosikrantsi tänavale praegu Nõmmel jäätmeveoga tegeleva Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuse auto ning autojuht viskas prügikotid masinasse.

Sellega polnud eilne prügikonflikt lõppenud. Pärastlõunal oli keegi toonud veel kaks prügikotti linnavalitsuse peaukse ette Vabaduse väljakul. Demineerijad, päästjad, politsei ja kiirabi said kell 16.06 teate, et Tallinna linnavalitsuse ette toodi kaks musta prügikotti.

Liiklus Vabaduse väljaku ümber pandi prügikottide tõttu kinni ja demineerijad asusid kindlaks tegema, mis on kottides. Vabaduse väljaku ümbrusse tekkisid suured liiklusummikud. Pommirobot tegi kotid lahti ning selgus, et need sisaldasid olmeprügi. See oli kirjas ka kottidele kleebitud selgitavatel siltidel, millel selgitati, et tegu on nõmmekate protestiga.

Mupo juhataja Aivar Toompere ütles Postimehele, et kahtlastest kottidest oli soovitanud hädaabinumbrile teatada Klandorf.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles