Ilves: riigikogu eelmise koosseisu ajal sai Eestist rahvusvaheline eeskuju

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves riigikogu eelmise koosseisu avaistungil 2011. aastal.
President Toomas Hendrik Ilves riigikogu eelmise koosseisu avaistungil 2011. aastal. Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves tänas riigikogu tänasel avaistungil selle eelmist koosseisu, kelle volitused langesid tema sõnul mitmes mõttes keerulisse aega, kuid sellest hoolimata sai Eestist rahvusvaheline eeskuju. Samas hurjutas president saadikuid põhiseaduse sihiliku eiramise ja rumalate näpuvigade pärast.

Paljud majanduskasvu harjal rahvale jagatud lubadused varisesid Ilvese sõnul majanduskriisi põrmu ning sõda Gruusias muutis Euroopa julgeolekupoliitilist ruumi ja purustas arusaama, et 20 aasta eest kujunenud Euroopa julgeolekustruktuur ja selle alusmõtted kestavad igavesti.

Tänavarahutused Tallinnas sundisid meid presidendi sõnul ümber hindama oma lõimumis- ja hariduspoliitika tegematajätmisi ning kinnitasid nõukogudelike mõttestampide visadust.

«Aga tuleb ka tunnistada, et samal ajal sai just Eestist rahvusvaheline eeskuju, kui taheti mainida mõnd muutunud majandusoludega kiiresti kohanenud riiki,» märkis Ilves.

President tunnustada rahuliku meele säilitanud rahvast; valitsust, kes võttis pikemalt venitamata vastu möödapääsmatud otsused; ning riigikogu, kes eelistas tema hinnangul koostööd vastandumisele ja paralüüsile.

Samas nentis Ilves, et riigikogu eelmise koosseisu head tööd varjutasid põhiseadusega vastuollu minekud ja rumalad näpuvead.

«Kõik eksivad ja see on inimlik. Ka riigid teevad parimat soovides mõnikord valesid otsuseid. Heal juhul õnnestub neid vigu hiljem parandada. Aga hooletuse ja hoolimatuse, põhiseaduse teadliku ja sihiliku eiramise võiks Riigikogu XII koosseis esimesest tööpäevast alates täiesti välistada,» mainis president.

Ta soovis riigikogule julgust tulla tagasi seaduste juurde, mille toime pole selline, nagu alguses loodeti. «Tehke need seadused korda, sest halvasti, puudulikult või üldsegi mitte töötav seadus kõigutab usku õigusriiki ja põhiseaduslikku korda,» märkis Ilves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles