Valeraha levib tänavu varasemast hoogsamalt

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei tuvastas Tartus võltsimistunnustega 10-eurose pangatähe.
Politsei tuvastas Tartus võltsimistunnustega 10-eurose pangatähe. Foto: Aivar Aotäht

Viimase kuu jooksul on politsei Tallinnas ja Harjumaal registreeritud üle 60 valeraha kasutamise juhtumi, mida on poole rohkem kui mullu samal ajal.

Suveperioodil hoogustub sularahaga kauplemine laatadel ning väliüritustel, mis loob kurjategijatele võimaluse valeraha levitamiseks. Mõned nädalad tagasi tõusid märgatavalt politseis registreeritud valeraha juhtumid, teatas politsei- ja piirivalveamet.

24. mail peeti Tallinnas kinni 17-aastane noormees, keda kahtlustatakse valeraha levitamises. Varem karistamata mees äritses valerahaga turgudel ning kaubanduskeskuste välilettidel. Ta valis paarieurose toote, maksis võltsitud 50-eurose kupüüriga ning sai tagasi vahetusraha. Praegu on alust arvata, et noormees kasutas valeraha enam kui kümnes kuriteoepisoodis.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juhi Juhan Ojasoo sõnul viitab järsk juhtumite tõus sageli sellele, et keegi seda aktiivselt levitab. Valeraha levik hoogustub suviti, mil toimuvad suurüritused, kaubeldakse laatadel ning müüjad panevad püsti väliletid.

«Ühisnimetajaks on sularaha, mida väliüritustel ning laatadel kasutab suur hulk inimesi,» ütleb Ojasoo.

Tänavu aprillis registreeriti 31 valerahajuhtumit Harjumaal. Maikuus oli see arv tõusnud juba 61ni,  mullu samal ajal registreeriti 29 valerahajuhtumit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles