Viis tööd võistlevad Veneetsia arhitektuuribiennaalile pääsemiseks

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Balti riikide paviljonile 2016. aasta Veneestia arhitktuuribiennaalil
Vaade Balti riikide paviljonile 2016. aasta Veneestia arhitktuuribiennaalil Foto: DAVID GRANDORGE

Reedel, 2. juunil toimunud 2018. aasta Veneetsia arhitektuuribiennaali Eesti väljapaneku kuraatorivõistluse žürii koosolekul kuulutati võistluse esimene etapp lõppenuks.

Avalikustati viie võistlustöö koodnimed, mis jätkavad konkureerimist võistluse II etapis – nendeks on (juhuslikus järjekorras): Byzantine, Weak Monument, Koondumine, Tegija ja Post-Digital Practices. Võistlustööde avalik tutvustamine toimub 15. juunil toimuval arhitektuuri välkloengul (algus kell 19, toimumispaik Vaba Lava). Lõplik võitja avalikustatakse 19. juunil.

Žürii liige, Eesti Arhitektuurikeskuse juhataja Raul Järg avaldas heameelt selle üle, et esitatud tööde tase oli ühtlaselt tugev, mis muutis viie töö välja valimise žürii jaoks päris keeruliseks. «Kõik esitatud tööd puudutasid arhitektuuri põhiküsimusi ja seda nii, nagu konkursi lähteülesanne ette nägi – lahates hetkel olulisi ideid ja loomepraktikaid ning uurides, mis see ikkagi on, mis teeb arhitektuurist olulise ja vajaliku valdkonna. Olen kindel, et tööde avalikul tutvustamisel 15. juunil kuuleme sisulist ja elavat arhitektuuridebatti, kuivõrd kõigil teise vooru pääsenud töödel on potentsiaali Eestit Veneetsias esindada,» lisas Järg.

Eesti Arhitektuurikeskuse korraldatavale rahvusvahelisele konkursile esitati 13 tingimustele vastavat võistlustööd. Võistluse eesmärk on leida parim ideekavand, mis tutvustab Eesti arhitektuuri ja linnaehitust ning muudab meie arhitektid ja arhitektuurimõtte maailmas nähtavamaks.

2018. aasta Veneetsia arhitektuuribiennaal toimub 25. maist 26. novembrini. Seda kureerivad Dublinis tegutseva Grafton Architects büroo asutajad Yvonne Farrell ja Shelley McNamara. Biennaali president Paolo Baratta ütles kuraatorivalikut kommenteerides, et Farrellilt ja McNamaralt võib oodata keskendumist arhitektide loodava ruumi kvaliteedile, olgu selleks siis avalik või privaatne ruum, linnaruum või maastik.

Veneetsia XVI arhitektuuribiennaali Eesti väljapaneku produtsent ja rahvusvahelise kuraatorivõistluse korraldaja on Eesti Arhitektuurikeskus, kaaskorraldajaks on Eesti Arhitektide Liit, koostööpartnerid kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital, samuti toetavad projekti alati sponsorid erasektorist. Võistlustöid hindab žürii, kuhu kuuluvad arhitektid Raul Järg (Eesti Arhitektuurikeskuse juhataja), Toomas Tammis (EKA arhitektuuriteaduskonna dekaan), Johan Tali (2014. ja 2016. aasta Eesti väljapaneku kaaskuraator), Veronika Valk, Eesti Arhitektuurimuuseumi direktor Triin Ojari, arhitekt Peeter Pere ning kunstiajaloolane ja kuraator Maria Arusoo (Eesti Kaasaegse Kunsti Keskuse juhataja).

Eesti on Veneetsia arhitektuuribiennaalil osalenud alates 2000. aastast, seni kokku kaheksal korral. Viimati, 2016. aastal, osales Eesti biennaalil esimest korda koos Läti ja Leeduga; ühisprojekt kandis pealkirja «Balti paviljon» (The Baltic Pavilion) ning see pakkus sissevaadet Balti regiooni muutustesse viimastel aastakümnetel. Täpsem ülevaade: http://www.arhitektuurikeskus.ee/veneetsia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles