Apple'i suursündmus oli tulevikutehnoloogia uudistest pungil (2)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i juht Tim Cook
Apple'i juht Tim Cook Foto: Josh Edelson/AFP

Apple’i igakevadine arendajate suurkonverentsi WWDC avakonverents oli sel korral uutest tehnoloogia- ja tarkvarauudistest tõsiselt pungil ning maailma kuulis nii mõndagi sellist, mida varem keegi teinud polnud.

Apple’i juht Tim Cook alustas sündmust tõdemusega, et Apple’i rakenduste registreeritud arendajate hulk kasvanud juba sellise näitajani nagu 16 miljonit ja ainuüksi sel aastal on neid lisandunud kolm miljonit. Kokku on nad äppide müügist teeninud enam kui 70 miljardit dollarit.

Ja siis hakkasid uudised laekuma...

Esiteks AppleTV, mis praegu sisaldab endas juba enam kui 50 teenusepakkujat ning tänase õhtu peauudis oli, et nüüd liitus sellega ka Amazon Prime video.

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Edasi Apple Watch ja selle uus platvorm WatchOS 4.  Apple andis teada, et see saab nüüd spetsiaalse Siri toega kujunduslahenduse. Siri omakorda õpib kellakasutaja rutiine, kalendrit ja liikumisi ning saab selle abil teha ise kasutajale pakkumisi. Kui kalendris on näiteks märgitud kindla filmi vaatama minek, siis suudab Siri soovi korral Fandango äpist ise piletid broneerida.

Foto: STEPHEN LAM/REUTERS

Aktiivsusmonitoorimise olulisema uuendusena tasub vast märkida basseinis ujumise mõõturit ning võimet ise treeningueesmärke pakkuda. Jõusaalis saab kella ühendada peagi selliste tootjate nagu Life Fitness, Cybex, Schwinn, Startrac ja StairMaster seadmetega (Eestis need küll eriti kasutatavad pole). Kohe, kui kasutaja alustab treeningut, hakkab WatchOS 4 mängima ette valitud muusika playlist'i.

Apple Watch saab uuesti ka Bluetoothi toe, et võimaldada selle ühendamist paljude sensorite ja seadetega. Arendusversioon watchOS 4-st jõudis kasutajateni juba täna ning kasutajateni jõuab see veel sel aastal.

Mis puutub uut MacOS platvormi, siis selle nimi on High Sierra. Teiste seas saab sellel uuenduse näiteks Safari veebilehitseja, mida Apple ise nimetas maailma kiireimaks lehitsejaks – JavaScripti töötlemisel näiteks 80 protsenti kiiremaks kui suur konkurent Google Chrome. Muu hulgas on sellel nüüd intelligentne jälitamise vältija ja videote automaatse käivitamise blokeerija – täpsemalt vaigistaja.

 
 Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Meiliprogrammi täisekraani versioon saab aga split-view-lahenduse: sisendkaust ühel ja kirjavaade teisel pool ekraani. Fotode lahendus tunneb uuel platvormil aga inimesed paremini ära ja selle alusel pilte paremini sorteerida ja neist galeriisid moodustada. Uus platvorm toob ka uue failisüsteemi APFS, mis asendab senise HFS-süsteemi.

 
 Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

High Sierra arendusversioon saab avalikuks juunis ning kasutajateni jõuab see aasta lõpupoole.

Edasi tutvustas Apple uusi iMac’i mudeleid, mille mälunäitajad on 32 GB (21,5 tolliselt) ja 64 GB (27-tollisel). SSD drive'id 50 protsenti eelkäijatega võrreldes kiiremad ning kuni 2TB mahuga.

Mis puutub graafikasse, siis teatas Apple 21,5-tolline iMac saba olema 80 protsenti suurema graafikajõudlusega. Selle demonstreerimiseks esitleti laval tõelist virtuaalreaalsuse sõud.

iMac’ide hinnad: 21,5-tollise hind USAs on 1099, 4K Retina 21,5-tollisel 1299 ning Retina 5K  27-tollisel 1799 dollarit.

iMac Pro’l saab aga olema Radeon Vega graafika kuni 16GB VRAMiga. Müügile tuleb nii 8-, 10- kui 18-tuumalise Xeioni protsessoriga versioon. Mäluks 4 TB, lisaks 4 Thunderbolt 3 sisendit ning sisseehitatud 10GB võrgukaart. Hinnad sellel seadmel alates 4999 dollarist ning müügile jõuavad need alates detsembrist.

 
 Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Edasi juhatas Tim Cook sisse uue mobiiliplatvormi iOS 11 pika tutvustuse. Alustas ta seda etteheitega konkurendile Google'ile, kelle uusim Android 7 olevat jõudnud vaid 7 protsendile seadmetest, samas kui iOS 10 sama näitaja on 86 protsenti.

Esiteks jäid kõlama, et uues iOSis on iMessages sõnumivahetus ja sõnumite kustutamine sünkroonitud erinevate seadmete vahel ning tänu sünkroonimisele Apple Pay'iga saab Messengeris inimeste vahel ka inimeselt inimesele raha saata. Kui inimene autot juhib, saab ta aga määrata endale kirjutajatele automaatse teate palvega mitte segada. Telefoni ekraan sõidu ajal ühtegi märguannet ei kuva – see on lihtsalt must.

Apple Pay on ettevõtte teatel aasta lõpuks tunnustatud juba 50 protsendi USA kauplejate poolt ametliku maksevahendina.

Mis veel Sirisse puutub, siis see saab nii mees- kui naishääle ning vahetu tõlke hiina, prantsuse, saksa, hispaania ja itaalia keelde.

Videoid hakkab uus iOS kodeerima formaati lühendiga HEVC ning pildiformaatides asendub jpeg formaadiga HEIF – need on paremini kokku surutud failid, mis võtavad vähem ruumi. Videotest saab hakata nüüd paremini võtma screenshot'e ja neid eraldi fotodena salvestama.

Kaardilahendus saab aga mitme suurlinna suuremate kaubamajade ja lennujaamade siseruumides orienteerumise toe.

Apple teatas ka, et sellel muusikalahendusel on nüüdseks juba 27 miljonit maksvat klienti ning App Store’i külastab nädalas 500 miljonit inimest. App Store ise saab täiesti uue kujunduse ning see algab sissejuhatava osaga, millel nimeks Today. Eraldi tab'ide alla kogutakse mängud ja rakendused.

Arendajatele luuakse ka eraldi raamistik liitreaalsuse lahenduste loomiseks ning nimeks sellel ARKit. Ühe näitena kuvati selle abil pärislauale virtuaalne aurav kohvitass ja laualamp, mis suutis heita tassi taha loomulikku varju ka siis, kui tassi liigutada.

Edasi jõudis kätte uue iPad Pro tutvustamise kord. Ekraani suuruseks on selle 10,5 tolli, seetõttu mahutab see ära ka täisklaviatuuri ning näidati ka klaviatuuri, kus peal meie ä-d- ja ö-d. Ekraani maksimaalseks sageduse näitajaks on 120 Hz (muutub automaatselt väiksemaks, kui ekraanil kuvatav sellist sagedust ei vaja), mis muudab animatsioonid sujuvamaks. Esitleti ka uut puutepliiatsit, mille viivitusaeg vaid 20 ms.

 
 Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Seadmel on kuuetuumaline A10x protsessor, mis on A9x-st 30 protsenti kiirem. Aku vastupidavus on kuni 10 tundi. Kaamerad jäävad ikka 12 ja 7 MP. Mäluks 64 GB. iOS11 saab iPadide jaoks samuti mitu põnevat erilahendust: kiirkäivitamise riba mahutab nüüd rohkem ikoone ning tekkinud on Files-äpp, mis võimaldab salvestatud paremini seadmest üles leida.

Uute iPad Pro’de hinnad: 10,5-tollisel 649 ja 12,9-tollisel 799 dollarit. Müügil juba järgmisest nädalast.

 
 Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Lõpetuseks tutvustas Apple veel kodujuhtimise kõlarit nimega HomePod, milles ka igas suunas kuus mikrofoni kasutajate käskluste vastuvõtmiseks.

Kogu esitlust ja esitatu spetsifikatsioone saab täpsemalt vaadata siit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles