Vene suursaadik kutsus Kristen Michali pärast Kõlvarti suhtes tehtud avaldust vastuvõtule (4)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa suursaadik Eestis Aleksandr Petrov.
Venemaa suursaadik Eestis Aleksandr Petrov. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Venemaa suursaadik Aleksandr Petrov kutsus riigikogu liikme Kristen Michali (RE) päev pärast sõnavahetust Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvartiga (KE) 12. juunil Vene päeva puhul külla. Michal loobus Vene saatkonda minemisest.

Kutse jõudis reformierakondlaseni päev pärast seda, kui ta oli oma sotsiaalmeedia kontol võtnud sõna Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti aadressil.

«Lugupeetud hr Kristen Michal, see võib aidata hajutada teie põhjendamatut hirmu Vene saatkonna ees,» kirjutati 2. juunil Vene saatkonna lehel, kuhu postitati pilt Michalile saadetud kutsest.

«Vene Föderatsiooni saatkond kutsus mind endale külla peale väljaütlemist, et abilinnapea ja Keskerakonna vene suuna ideoloog Mihhail Kõlvart meenub mulle eeskätt piltidelt kapo aastaraamatust kohtumas Vene saatkonna esindajatega. Tundub, et uued ajad, uued kombed. Sellist seost isegi ei häbeneta. Vaikimise asemel öeldakse, et ei tasu teistelgi häbeneda, astuge kontakti,» kommenteeris Michal.

Rariteetset kutset ennast pole Michal enda sõnul veel näinud. «Kuid kuna meedia juba küsib, kas lähen, siis sama kanali kaudu saab ka vastata, et tänan viisakalt kutse eest. Soovin kena pidupäeva, kuid vastan ei,» lausus ta.

Michal lisas, et Eesti inimesed teavad, kes on meie liitlased ja kelle eesmärgid on teised. Kui Vene saatkonnas keegi poolt vahetaks ja asuks Eesti poolele, saaks ta tema sõnul parimal juhul pileti koju. «Vene eriteenistuste tegevus ja tugevus oma huvide kaitsel üle maailma on fakt. Mitte jutt lamedast maast. Kui ajad muutuvad ja Venemaast saab riik, mis ei otsi Ühtse Venemaa leppega tagauksi Eesti juhtimise juurde, saab selliseid kutseid võtta enamana kui oma lepingupartnerile poliitilise katuse tegemisena,» viitas ta Keskerakonna leppele Ühtse Venemaaga.

«Tänan viisakalt ja soovin head pidupäeva – Venemaa päev on hea meenutus sellest, et iga rahvas tahab iseolemist. Nagu Vene rahvas 1990, nii ka Eesti inimesed on iseseisvuse valinud. Loodame, et ühel päeval jõuab teiste riikide iseolemise austamine ka Vene Föderatsiooni juhtkonda. Sel päeval tuleks peole väga palju inimesi. Mina ühena paljudest,» lubas ta.

Tallinna abilinnapea ja Keskerakonna juhatuse liige Mihhail Kõlvart teatas 1. juuni pressiteate vahendusel, et Reformierakond peaks andma selge vastuse, kas EKRE on nende arvates valitsuskõlbulik, nagu Reformierakonna tipp-poliitikud on kinnitanud. Kõlvart osutas, et EKRE ridadesse kuulub Georg Kirsberg, kes tõi oma valimislubadustest välja muu hulgas  ajalootundidesse Kolmanda Reichi ajaloo «õige» õpetuse toomise, holokausti dekriminaliseerimise Euroopas, islami väljajuurimise, «vaenulike venelaste» kodakondsuste tühistamise ning Eestist välja saatmise ja suurpuhastuse meedias.

Kõlvart tõdes, et paraku ei tulnud Kristen Michalilt vastust tema küsimusele Reformierakonna ja EKRE koalitsioonile, vaid poliitiline retoorika ja süüdistused Keskerakonna ning tema aadressil.

Michal tegi seepeale Facebooki pika postituse. «Mihhal Kõlvart laulab Vene saatkonna noodilehe järgi? Mihhail Kõlvartit nähes meenub mulle, et abilinnapea ja Keskerakonna vene juhtpoliitik (ühes Yana Toomiga) on hästi läbi saamas Vene saatkonnaga Tallinnas. Kaitsepolitsei aastaraamatus on lausa fotomaterjal, kuidas Kõlvart Vene saatkonna töötajale hellalt annab näiteks raamatuid,» kirjutas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles