Puudega lapsed ootavad kuude kaupa hambaravi üldnarkoosiga operatsioone

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi
Hambaravi Foto: PantherMedia / Scanpix

Kliinikuid, mis seda teenust pakuvad, on üle Eesti ainult 11 ja lähiajal ei plaani haigekassa selle valdkonna teenuste mahtu suurendada.

Väikesel Laural on autismi häire ja tunnetussfääri eripärasuse tõttu ei sobi tavaliselt nendele lastele traditsioonilised hambaravi viisid. Ainus võimalus ongi tihtipeale hambaravi üldnarkoosiga, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

«Pöördusime kliinikutesse Tallinnas ja Tartus, aga järjekorrad olid kolm kuni neli kuud. Kannatasime, kannatasime ja lõppkokkuvõttes lagunes hammas ära ja tuli ise välja ning probleem oligi sedasi lahendatud,» rääkis Laura ema Anna.

Algselt oli mõeldud narkoosiga hambaravi just puudega lastele, aga reaalsuses on olukord hoopis teistsugune.

«Tänase päevaga on väga suur hulk teenust saavate laste seas juba normaalse intellektiga, kellele see narkoosiga ravi on, mulle vahel tundub, kergema vastupanu teed minek - ehk me (lapsevanemad) ei pea last ette valmistama, ei pea temaga kokku leppima. See on ka üks põhjuseid, miks puuetega lastele see järjekord narkoosile veenib,» arvas Tallinna lastehaigla juhatuse esimees Katrin Luts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles