Ühine ja tegus kogukonnaaed

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Maquet ja Märt Raju eelmisel suvel oma jõeäärses linnaaias rohimas.
Anna Maquet ja Märt Raju eelmisel suvel oma jõeäärses linnaaias rohimas. Foto: Toomas Tuul

Rohelise mõtteviisi, mahetoidu ja potipõllunduse pooldajad on rajanud Tartus mitu kogukonnaaeda, kus kasvatavad peamiselt köögivilja ja ürte, aga ka huvitavaid ilutaimi.

Teadlikku linnaaiandust arendava MTÜ Tartu Maheaed liikmete eestvedamisel on linnalt Annelinna ja Emajõe läheduses saadud aiandusmaa jagatud soovijatele, kes käivad seal maad harimas. Maastikuarhitekt Rea Sepping nendib, et Tartu nn Hiinalinna aiad on olemas olnud juba üle poole sajandi ja mõnes neist tegutsetakse seniajani. Need on aga pigem vanema põlvkonna esindajate üksteisest plankudega eraldatud aialapid, kus kasvatatakse endale toitu, peetakse kodulinde ja ka mesilasi. Paljud sealsed aiad on juba ammu maha jäetud ja prügilateks muutunud. Nüüd on noorem seltskond alustanud koristustalguid ja teavitanud kaaskodanikke aedade olulisusest, sest kahjuks plaanib linn sellele alale suurt autoteed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles