Naisõiguslane islamistidest: mida moraliseerivamad, seda väärastunumad

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suryakusuma ümber on kogunenud terve rida noori üle maailma, keda ta oma kasulasteks kutsub, olles neile nö vaimseks teejuhiks. Üks neist on eestlastest filmirežisöör Terje Toomistu.
Suryakusuma ümber on kogunenud terve rida noori üle maailma, keda ta oma kasulasteks kutsub, olles neile nö vaimseks teejuhiks. Üks neist on eestlastest filmirežisöör Terje Toomistu. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kohtume vabameelsete väljaütlemiste poolest tuntud Indoneesia arvamusliidri Julia Suryakusumaga (63) tema Jakarta kodus. Indoneesia ingliskeelne päevaleht Jakarta Post, mille kolumnist Suryakusuma on, reklaamib end kui julget ja sõltumatut. Sama sõnapaari võiks kasutada ka tema enda kohta.

Hiljuti on Indoneesias koraani väärtõlgendamise eest jumalateotuses süüdi mõistetud Jakarta kristlasest linnapea Basuki Tjahaja Purnama ehk Ahok ja Acehi provintsis tuleb karmide islamiseaduste vastu eksijatel taluda avalikku häbi ja kepihoope. Suryakusuma seisukohad kõlavad sellel taustal kui värske tuulepuhang.

«See on bullshit!» ütleb ta, meenutades aega, kui Indoneesias esimest korda naine presidendiks sai (Diah Permata Megawati Setiawati Soekarnoputri oli võimul aastatel 2001–2004) ja see väga paljusid ärritas, sest ta oli naine, ja koraan niisugust asja ei luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles