Miks on tähis «YKK» peaaegu kõigil püksilukkudel?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
YKK tehase toodetud püksilukk.
YKK tehase toodetud püksilukk. Foto: Wikipedia

Kui oled kunagi hoolikalt oma püksi-, pusa- või kohvrilukku vaadanud, oled ilmselt märganud, et väga paljudel neist leidub kolm tähte - YKK.

Põhjus on äärmiselt lihtne - tegu on ühe suurima lukutootjaga maailmas ning väga tõenäoline on, et paljudel su riietel ja tarvikutel leiduvad lukud on just YKK tehases valmistatud, kirjutab Business Insider.

Firma lõi 1934. aastal jaapanlane nimega Tadao Yoshida ning YKK tähendab initsiaalne väljendist «Yoshida Kogyo Kabushikikaisa» ning see on lukutööstuse täispikk nimi. Veel valmistavad nad nööpe, trukke, klambreid ja teisigi kinnitusi.

YKK-l on 114 esindust 71 riigis üle maailma ning nende suurimaks konkurendiks on Hiina ettevõte SBS. YKK ja SBS tehastes valmivad kokku enam kui pooled kogu maailmas valmistavatest lukkudest. 

Luku leiutamise au ei kuulu siiski kummalegi tootjale, vaid ameeriklasele nimega Whitcomb L. Judson, kes 1893. aastal lukku patenteerides nimetas seda küll pandlahaagiks. Judson pani aluse lukufirmale The Universal Fastener Company, mis tänapäeval kannab nime Talon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles