Millistele tingimustele peab vastama, et saada NASA astronaudiks? (1)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA esimene astronautide grupp Mercury Seven 1959. aastal.
NASA esimene astronautide grupp Mercury Seven 1959. aastal. Foto: NASA

NASA avaldas eile nimekirja inimestest, kes võeti vastu nende uuele astronautide kursusele. Kandideerijaid oli üle 18 000, valituks osutusid aga ainult 12. Millise kadalipu nad selleks läbima pidid?

Esimene NASA astronautide kursus avati 1959. aastal, kirjutab NASA. Aastate jooksul on spetsiaalse koolituse läbinud 338 inimest – grupp, mis alustab sügisel tööd, on järjekorras kahekümne teine.

Millised on kandideerimiseks vajalikud tingimused?

  • Bakalaureusekraad ühest järgnevatest  erialadest: inseneriteadus, bioloogia, kehaline kasvatus, infotehnoloogia, matemaatika.
  • Pärast kraadi saamist on vajalik vähemalt kolme aasta pikkune töökogemus või vähemalt 1000 tunnine lennustaaž reaktiivlennuki piloodina.
  • NASA füüsilise testi läbimine.
2017. aasta NASA astronautide lend.
2017. aasta NASA astronautide lend. Foto: NASA

Pärast seda, kui kandideerimistähtaeg on kukkunud, vaadatakse kõik avaldused ükshaaval läbi. Need, kes kõigile tingimusele ei vasta, sõelutakse välja. Seejärel vaatab iga kandidaadi avalduse läbi vähemalt viiekümnest inimesest koosnev komisjon. Lõpuks sõelutakse kõigi kandideerijate hulgast välja paarsada.

120 inimest kutsutakse intervjuudele. Lisaks sellele tuleb neil läbida hulk tervisekontrolle. 120st valitakse välja 50 parimat, kes pannakse proovile uutel intervjuudel. Kursusele pääseb 8-14 inimest.

Aja jooksul on nõudmised tulevastele astronautidele mõningal määral muutunud. Endise NASA astronaudi doktor Michael Massimino sõnul, kes on võtnud 2000. aastatel osa kahest süstikumissioonist, ei oleks ta 1960. aastatel näiteks kandideerida saanudki, kirjutab History.

Massimino on umbes 190 sentimeetrit pikk, kuid algusaegadel ei tohtinud astronaudid olla üle 180 sentimeetri – kosmosekapslid nimelt ei mahutanud pikemaid. Kaaluda tohtis kuni 82 kilogrammi.

Esimene naine võeti NASA kursusele vastu alles 1978. aastal. Üldiselt on mehed olnud aga alati ülekaalus. Alles 2013. aastal oli kursusel naisi ja mehi esimest korda ajaloos võrdselt. 

NASA 2013. aasta grupis oli mehi ja naisi esimest korda võrdselt. Foto:
NASA 2013. aasta grupis oli mehi ja naisi esimest korda võrdselt. Foto: Foto: NASA
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles