Kõrgkoolist väljalangenute hulk kasvas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Mullu jättis ülikooli pooleli 7636 noort, see number on pärast vahepealset langusaega taas kasvanud.

Kui 2008. aastal katkestas õpingud ülikoolis 8148 tudengit, siis 2009. aastal kahanes see arv 6907 peale ja nüüd on taas kasvanud, selgub statistikaamete värsketest andmetest.

Mullu jättis ülikooli pooleli 3 988 naist ja 3 648 meest. Kõige enam katkestajaid (62 protsenti) oli bakalaureuseastmes, 22 protsendil juhtudest jäeti lõpetamata magistriõpe.

Rakenduskõrgkooli jättis mullu lõpetamata 2 698 inimest, katkestajate seas oli enam-vähem võrdselt nii mehi kui naisi. Ka siin on õpingute pooleli jätmine vahepealse langusaja järel taas kasvanud.

«2009. aastal oli katkestanute hulgas langus, mis oli tingitud sellest, et tööturul oli kitsas ja üliõpilased, kes ei mahtunud tööturule, läksid tagasi kooli,» ütles statistikaameti analüütik Karolin Kõrreveski.

«Nüüd, kui majanduskriis hakkas läbi saama, siis tekkisid ilmselt taas paremad võimalused tööturule siseneda ja paljud valisidki selle tee,» pidas ta mulluse numbri suurenemise põhjuseks.

Seevastu kutseõppeasutustes jäetakse kool lõpetamata aasta-aastalt järjest harvem. Mullu jättis kutsekooli pooleli 236 noort, mis on pea saja võrra vähem võrreldes 2008. aastaga.

Ülikoolides õppis mullu kokku 51 205 tudengit, rakenduskõrgkoolides 16 392 ja kutsekoolides 1 516 noort.

«Kui vaatame üliõpilaste arvu tänase päeva seisuga, siis enamikul haridusastmetel on üliõpilaste arv vähenenud, mis on tingitud sellest, et rahvastikuarv väheneb ja sellega seoses kahaneb ka gümnaasiumi lõpetanute ehk potentsiaalsete kõrgkoolis õppijate hulk. Erandiks on magistri- ja doktoriõpe, kus tudengite arv on suurenenud. Siin võib olla põhjenduseks see, et on loodud erinevad programmid, mis soodustavad tudengite tagasipöördumist kooli,» tõi Kõrreveski välja. Näiteks tõi ta TULE-programm, mis rakendus sel õppeaastal ja mille kaudu tuli 475 üliõpilast tagasi kooli.

Edukalt lõpetas mullu ülikooli 8 024, rakenduskõrgkooli 3 091 ja kutsekooli 335 noort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles