Brasiilia valimiskohus hääletas presidendi tagandamise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia president Michel Temer
Brasiilia president Michel Temer Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilia valimiskohus hääletas reedel president Michel Temeri ametist tagandamise vastu, mis suurendab tema väljavaateid tulla toime üha hoogu koguva korruptsiooniskandaaliga.

Kõrgema valimiskohtu (TSE) kohtunikud, kes kaalusid süüdistusi, et Temeri valimine 2014. aastal riigipeaks tuleks tühistada seoses tema rolliga korruptsiooniskandaalis, otsustasid ta häältega 4-3 õigeks mõista.

Temeri vastu hääletanud juhtivkohtunik Herman Benjamin esitas varem ülevaate süstemaatilistest deklareerimata annetustest ja pististest, mis õõnestasid valimistulemusi selles Ladina-Ameerika suurimas riigis.

"Sellest piisaks mandaadi tühistamiseks," sõnas ta.

Presidendi õigeksmõistmine säästis Brasiiliat teisest riigipea kriisist viimase 14 kuu jooksul pärast vasakjõudude presidendi Dilma Rousseffi tagandamist eelmisel aastal ja asendamist tema tolleaegse asepresidendi Temeriga.

Vastupidine kohtuotsus oleks tähendanud Temeri tagandamist ja kongressil oleks tulnud valida uus presidendi kohusetäitja, kes oleks olnud võimul tema ametiaja lõpuni 2018. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles