Punased raketid käivitasid Matsalu lahel tunde kestnud otsinguoperatsiooni (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merepääste kiirpaat. Pilt on illustratiivne.
Merepääste kiirpaat. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Matsalu lahel käivitasid tõenäoliselt ilma põhjuseta lastud punased raketid ööl vastu laupäeva tunde kestnud otsinguoperatsiooni.

Muhu Merepääste Seltsi Puise SAR-üksuse juht Joel Tammet kirjutas Facebookis, et sai ööl vastu laupäeva kell 00.18 kõne merevalvekeskuselt teatega, et Matsalu lahel on nähtud väikese ajavahega kolme punast raketti. Nägija ja teataja oli Saastnast, nähtud raketid aga umbes Saastna-Haeska joonel.

«Kuivõrd olin parasjagu merel, Kumari traaversis, siis reageerimisaeg oli null ehk kohene,» kirjutas Tammet. Otsingut alustati tema sõnul Matsalu lahe lõunakalda poolt alates Saastnast suunaga itta.

«Saardu-Metsküla joonest alustasime kogu lahte katvat paralleelotsingut binokliga, prožektoriga ning statsionaarse ja käsitermokaameraga. Otsinguala ulatus Keemu sadamani. Sama otsing jätkus tagasisuunal lahe lõunakalda poolsel osal kuni Saastna-Kiideva jooneni,» kirjeldas ta ja lisas, et hiljem liitusid otsinguga ka politsei- ja päästeameti Haapsalu merepäästjad operatiivpaadiga.

Kuna laht otsiti põhjalikult läbi nii prožektorite, binoklite kui termokaameraga, tegevust, inimesi ega aluseid aga ei leitud, andis merevalvekeskus Tammeti sõnul veidi pärast kella kolme öösel käsu otsingud lõpetada ning suunduda kodusadamatesse. Tema sõnul oli otsingusse intensiivselt ja otseselt kaasatud vähemalt kuus inimest ja kolm alust.

«Üsna tõenäoliselt oli kõik see operatsioon aga põhjustatud kellegi mõtlematust teost lasta naljapärast punaseid rakette. Kulutati suurel hulgal inimressurssi, kütust, tehnikat ja aega,» ütles Tammet.

Ta tuletas meelde, et punane rakett on alati ja ainult hädamärk ning rahvusvaheliste lepete järgselt algatub punast raketti nähes alati otsinguoperatsioon. Punase raketi väärkasutamine on rangelt keelatud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles