Katar lubab naabermaade kodanikel riiki jääda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Souq Waqif turg Katari pealinnas Dohas.
Souq Waqif turg Katari pealinnas Dohas. Foto: NASEEM ZEITOON/REUTERS/Scanpix

Katari valitsus hoidus täna suhete edasisest pingestamisest Pärsia lahe äärsete naaberriikidega, teatades, et nende kodanikel on lubatud riiki jääda.

Ligi nädal pärast seda, kui Saudi Araabia ja tema liitlased teatasid diplomaatiliste suhete katkestamisest ning mere-, maismaa- ja õhublokaadi kehtestamisest Katarile, ei ole kriisi lahendust veel silmapiiril. Lisaks otsustati saata 14 päeva jooksul riigist välja Katari kodanikud.

Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid, Bahrein ja teised süüdistavad Katari äärmusrühmituste toetamises. Süüdistust on korranud ka USA president Donald Trump.

See on kergendus rohkem kui 11 000-le Kataris elavale Saudi Araabia, AÜE ja Bahreini kodanikule.

Katar on etteheited kategooriliselt tagasi lükanud ja avaldanud valmisolekut tüli lahendamiseks.

Kriis on tekitanud Pärsia lahe piirkonnas kartusi ebastabiilsusest ning Kuveidi välisminister ütles pühapäeval, et tema riik püüab vahendada kriisi lahendamist.

Katar teatas eile hilisõhtul, et ei kavatse vastusammuna naaberriikide kodanikke riigist välja saata.

Doha ei rakenda riigi vastu suunatud vaenulike ja tendentslike kampaaniate taustal mingeid meetmeid Katari elanike vastu, kel on diplomaatilised suhted katkestanud riikide kodakondsus, edastas riigimeedia Katari valitsuse avaldust.

See on kergendus rohkem kui 11 000-le Kataris elavale Saudi Araabia, AÜE ja Bahreini kodanikule.

Katar teatas ühtlasi, et seninägematutest sanktsioonidest hoolimata ei ole riigi elutähtsates veeldatud maagaasi tarnetes häireid esinenud.

Neljapäeval kuulutas Katari välisminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, et riik suudab sanktsioonide kiuste igavesti vastu pidada.

Katarile on praktilist toetust osutanud Türgi ja Iraan. Ankara on saatnud Kataris asuvasse Türgi sõjaväebaasi sõdureid ning Iraan transportis täna Katari lennukitega toidukaupu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles