Nipp, mis aitab turbulentsihirmust üle olla

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turbulents
Turbulents Foto: Vida Press

Turbulentsi ei tule tegelikult karta, sest see ei tee lennukile midagi, siiski hoiavad paljud reisijad tugeva rappumise korral kramplikult käetugedest kinni.

Kuigi turbulents lennukit alla ei kukuta, on üsna palju juhtumeid, kus inimesed on tugeva turbulentsi korral saanud tõsiseid vigastusi. Tõsine rappumine võib endast välja viia ka kõige enesekindlama reisija, vahendab news.com.au.

Piloot Ron Neilsen, kes viib läbi lennuhirmu ületamise koolitusi, pakkus välja omapärase nipi, kuidas lennukis hirmuga toime tulla. Kui turbulents tabab lennukit, tuleks hakata oma nime kirjutama käega, mida tavaliselt kirjutamiseks ei kasutata.

Nii et kui oled paremakäeline, peaksid pastaka haarama vasakusse kätte ning kirjutama oma nime senikaua kuni maha rahuned või turbulents üle läheb. «Nõnda tuleb tegevusele eriliselt kõvasti keskenduda –, sest tavaliselt sa seda kätt sellises tegevuses ei kasuta – ega saa seega mõelda turbulentsile,» selgitas Neilsen.

«Teiseks segab see tegevus aju tavapärast tööd ja nii ei saa me niisama mõelda,» lisas ta. Lisaks soovitas Nielsen ka hingata läbi kõrre. See tehnika piirab õhuvoolu ja ennetab hüperventilatsiooni, mis võib tavapäraselt ärevuse hullemaks muuta.

Kurb uudis kõikidele turbulentsipelguritele on aga see, et tulevikus muutub lennukites rappumine järjest tavapärasemaks.

Loe siit lähemalt, miks on tulevikus oodata rohkem turbulentsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles