Soome kaitsepolitsei tõstab terroriohu taset (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: HEIKKI SAUKKOMAA/AFP/Scanpix

Täna teatas Soome kaitsepolitsei (Supo), et tõstab riigis terroriohu taset, kuna ilmsiks on tulnud varasemast tõsisemad rünnakuplaanid, vahendab Soome päevaleht Helsingin Sanomat.

Soome kaitsepolitsei juht Antti Pelttari.
Soome kaitsepolitsei juht Antti Pelttari. Foto: Kuvatõmmis HS videost.

«Terrorismioht Soomes on nüüd suurem kui kunagi varem, » ütles kaitsepolitsei juht Antti Pelttari Supo pressikonverentsil.

Supo on võtnud kasutusele uue skaala, mille alusel ohtu mõõdetakse 4-astmelisel skaalal: eriti kõrge, kõrge, kerkinud ja madal. Soome asub nüüd teisel tasemel.

«Kui varem oli rünnakukavatsuste tase madal, siis nüüd on see kerkinud,» ütles Pelttari.

Ka soomlastest võib saada terrorirünnakute sihtmärk, nagu on juhtunud teistes lääneriikides, arvab Supo.

Tavalisest suuremas ohus on usuga seotud sihtmärgid ja rahvusvahelised sündmused. Ohtu nähakse nii terrorirühmitustes kui üksikründajates.

«Esialgu ei ole ohutaseme tõus kodanikele eriti tuntav. Politseid on ühiskondlike ürituste puhul rohkem näha,»" ütles politsei esindaja Timo Kilpeläinen.

Supo andmetel on äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) Soomele suunatud propaganda laienenud. Soomet nähakse osana Läänest ja ISISe-vastasest koalitsioonist. Kihutustööd tehakse soome keeles ja selle eesmärgiks on rünnakud Soomes.

Supo pressikonverentsi, kus Pelttari otsuse teatavaks teeb, saab vaadata Helsingin Sanomate kodulehel.

Kaitsepolitsei ei näe alust Eesti terrorihinnangu muutmiseks

Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp ütles, et Eestis pole praegu konkreetset alust terroriohu hinnangu muutmiseks.

«Oleme supo hinnangutega kursis, Eestile see otsest mõju ei avalda. Loomulikult jälgime piirkonnas toimuvat tähelepanelikult ning teeme oma partneritega koostööd terrorismivastases võitluses,» lausus Puusepp.

Tema sõnul on oluline mõista ohtu sarnaselt ja teha koostööd selle maandamiseks, hoolimata sellest, millist skaalat kasutatakse.

«Eestis taolist skaalat ei ole ning hetkel pole minu teada aktuaalne selle kasutusele võtmine. Eks siin iga riik toimetab oma parema äranägemise järgi,» ütles Puusepp.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles