Soome kohus keeldus Tallinnas surnuks kägistatud politseiniku juhtumi uurimisest (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Soome Hyvinkää kohus otsustas, et Soomes ei ole tarvis avada uurimist soomlasest politseiniku surnukskägistamise asjaolude kindlakstegemiseks ning selles küsimuses võib usaldada Eesti uurijaid.

Uurimise alustamist Soomes taotlesid Tallinnas tapetud politseiniku lapsed, kuna nende sõnul ei soovi Eesti võimud uurida turistide vastu toime pandud kuritegusid, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kohus leidis, et sellised väited ei ole põhjendatud ja seega uurimist ei alustata.

Politsei sai 2013. aasta 13. märtsi õhtul kella 21 ajal teate, et Tallinnast Sadama tänavalt Tallink Express Hotelli toast leiti Soome Vabariigi kodaniku, 56-aastase Matti surnukeha. Sama päeva õhtul alustas politsei kriminaalmenetlust tapmist käsitleva paragrahvi alusel ning pidas kuriteos kahtlustatavana kinni Soome kodaniku, 59-aastase Olli.

Põhja ringkonnaprokurör Ainar Koik on Postimehele öelnud, et uurimisandmetel tappis soomlane oma toakaaslase enesekaitseks ja kriminaalmenetlus lõpetati.

Kahtlustatav tunnistas ülekuulamisel, et oli arvatavasti põhjustanud kaaslase surma, ent seda enesekaitseks. Kahtlustatava sõnul ei soovinud ta toakaaslast tappa ega talle vigastusi tekitada, vaid tõrjuda agressiivselt käitunud kaaslase rünnakut. Kinnipeetud mees kirjeldas uurijatele, et tugevas joobes toakaaslane ähvardas teda tappa ning haaras temast kinni, takistades tal toast lahkumist. Tekkis tugev rüselus, mille käigus mehed kukkusid ning ohu tõrjumiseks oma elule ja tervisele hoidis kahtlustatav oma kaaslasel kõrist kinni ja lasi lahti alles siis, kui mees ei osutanud enam vastupanu. Seejärel jooksis kahtlustatav koridori ja kutsus abi, kuid kannatanu elu polnud enam võimalik päästa.

Kahtlustatava ütlused, sündmuskoha vaatlus ja muud kogutud tõendid olid omavahel kooskõlas ning andsid uurijatele veendumuse, et kahtlustataval ei olnud antud olukorras muud võimalust oma elu kaitsmiseks ja kriminaalmenetlus lõpetati, sest kahtlustatav oli hädakaitseseisundis.

Kohtuekspertiis kinnitas, et mehe surma põhjustas mehaaniline lämbumine, mis oli tekitatud kägistamisega kahtlustatava poolt kirjeldatud viisil. Samas nähtub arstliku kohtutoksikoloogiauuringu protokollist, et kannatanu oli olnud tugevas joobes ning tarvitanud koos alkoholiga teatud liiki ravimeid, mis suurendasid koostoimes alkoholiga tema agressiivsust ning samas võisid kiirendada lämbumise teket. Ka leiti surnukeha verest energiajoogi tarvitamisele viitavat kofeiini, mis koosmõjus suure koguse alkoholiga võis tekitada südame rütmihäireid ja kiirendada surma saabumist.

Mis juhtus tapmisele eelnenud päeval?

Politseiniku tapmine äratas Soome meedias suurt tähelepanu. Iltalehti kirjutas 2014. aasta septembris põhjaliku artikli saatusliku päeva sündmustest Tallinnas. Kõik artiklis märgitud kuupäevad on 2013. aastal.

Kolmapäeval, 13. märtsil 2013 läksid Tallink Stari pardale kolm 50ndates meest: Uusimaal töötav kriminaalpolitsei ülemkonstaabel Matti, näitleja-lavastaja Jorma ja tema äripartner Risto. Nad plaanisid teha kahepäevase reisi, mille eesmärgiks oli tutvustada Soome lahe lõunakaldal Ollile ja Jormale kuuluvat viinamarki. Eesti keelt oskav Matti oli autojuht ja tõlk.

Tallinnasse saabumise järel jätkus teekond Matti Mercedes-Benziga Raplamaal Käru vallas asuvasse Toosikannu puhkekeskusesse. Nad pidid seal kohtuma eestlasest kontaktisiku Kaleviga, kes oli Matti vana tuttav.

Olli oli joonud terve päev kangeid jooke ja vajus ära juba õhtu alguses. Matti  ja Jorma käisid aga söömas ja tutvusid Kalevi juhtimisel kohaliku loodusega.

Järgmisel päeval andsid soomlased viina näidispudelid üle ja sõitsid Tallinnasse tagasi.

Jorma soovitas Olli alkoholi enam mitte pruukida, kuid napsitamine sai uue hoo, kui mehed jõudsid sadama lähistel asuvasse hotelli. Jooma hakkas ka Matti, kes seni oli seltskonnale autojuhiks.

Pärastlõunal suundusid mehed vanalinna sööma, kuid käik jääb lühikeseks, kuna kaks meest kolmest olid purjus.

Jorma palus Ollil saata Matti hotelli ja tulla ise seejärel vanalinna tagasi. Purjus soomlased võtsid takso, kuid kumbki neist vanalinna ei naasnud.

Mõni tund hiljem leidsid politseinikud Matti surnukeha Tallink Expressi hotelli kolmanda korruse toast nr 321. Voodil lebaval surnukehal on kaelas Soome politsei ametimärk, mehe näol on viiteid vägivallatsemisele.

Eesti politseinikud võtsid hotellis kohatud Risto kinni mõni tund pärast surnukeha leidmist.

Organiseeritud ja raskete kuritegude üksuse vanemuurija kuulas Olli üle reede pärastlõunal Põhja prefektuuri ruumides. Matti vigastuste järgi oletasid uurijad, et Olli põhjustas kaaslase surma, lüües talle näkku.

Olli tunnistas üles, et kägistas Mattit, kuid oma väitel ta kuriteos süüdi pole. «Tegutsesin enesekaitse eesmärgil,» rääkis ta tõlgi vahendusel.

Olli selgitas, et Matti oli ähvardanud ta hotellitoas tappa. Tema sõnul toimus kõik väga kiiresti – maadeldi agressiivselt ja seejärel haarati teineteisel kõrist.

«Hoidsin tal kaelast kinni, kuid ma ei kägistanud. Minu haare oli aga nii tugev, et ta ei suutnud mu käsi eemale lükata,» rääkis Olli. Oma sõnul lasi ta käed lahti, kui Matti hakkas korisema ja suust kostis imelikke hääli. «Lahkusin kohe hotellitoast. Ma ei jäänud vaatama, mis olukorras Matti maha jäi.»

Eesti politseinikud lasid Risto pärast ülekuulamist vabaks ja mees naasis Soome. Koduteel helistas ta plaanitust varem koju sõitnud Jormale. «Ta ei suutnud juhtunu kohta midagi tarka öelda, kuid rääkis lühidalt, et Matti oli läinud täiesti segaseks ja ähvardanud ta maha lüüa. Ta rääkis, et kui teda ähvardatakse tappa, siis läheb ta läbi kivist seina,» jutustas Jorma Soome keskkriminaalpolitseile (KRP) 20. märtsil.

Jorma rääkis politseile, et Olli oli andnud talle telefonis mõista, et Matti oli justkui tapmisele kaasa aidanud.

Seoses Matti surmapõhjuse uurimisega rääkis Olli keskkriminaalpolitseile, et oli juhtunu ajal «täis nagu Ellu kana». «Ma ei oska öelda, mis juhtus, kui läksime hotellituppa,» rääkis Olli 3. aprillil.

Eesti kohtumeditsiiniinstituudi ekspertide sooritatud lahangu tulemused valmivad 11. aprillil. Selle järgi oli surma tõenäoliseks põhjuseks lämbumine, mis järgnes kaela pigistamisele kätega. «Kriimustused ja verevalumid kehal viitavad tömbi esemega saadud vigastustele. Ohvri kaelal olnud sinised plekid ja verevalumid on surmaga otseselt seotud ning on põhjustatud sõrmede ja küünte surumisest kaelale kägistamise ajal,» on kirjas kohtumeditsiiniarsti aruandes.

Omaksed esitasid Eesti riigiprokuratuuri kaebuse politsei ja ringkonnaprokuröri otsuse kohta uurimine lõpetada, kuid see lükatakse tagasi. «Kuna tunnistajaid polnud, siis ei ole võimalik lükata ümber kahtlustatava väiteid, mille järgi polnud tal selles olukorras oma elu päästmiseks muud võimalust,» põhjendas riigiprokurör 28. juunil edastatud otsuses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles