Pakosta hurjutas haridusasutusi lapsevanematest õpetajate diskrimineerimise pärast

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta.
Liisa Pakosta. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Võrdsete võimaluste volinik Liisa Pakosta tegi täna hommikul avalduse, milles kritiseeris haridusasutusi lapsevanematest õpetajate diskrimineerimise pärast.

Pakosta teatel on tema poole on pöördutud mitu korda murega, kus tööandja on halvustanud või lausa soovinud töösuhet lõpetada lapsevanemaga, kes on olnud töölt eemal oma haige lapse põetamise tõttu. Eriti paistavad voliniku sõnul kusjuures sellised juhtumid paistavad eriti teravalt silma haridusasutustes.

«Paraku tuleb tunnistada, et muudest valdkondadest sagedamini on tulnud töötajate kaebusi haridusasutustest. Arusaadavalt on lasteaias või koolis õppetöö ootamatu ümberkorraldamise vajadus pingutust nõudev kogu töökollektiivile. Ent õpetaja on ka inimene ja hea vanem enda lastele,» ütles Pakosta.

Volinik rõhutas, et seadus keelab tööandjal mistahes otsuseid tehes töötaja halvema kohtlemise seoses lapsevanemaks olemise ja perekondlike kohustuste täitmisega.

«Kui tööandja juhib tööd, jaotab tööülesanded või kehtestab töötingimused nii, et hooldamiskohustusega töötajad satuvad teiste töötajatega võrreldes halvemasse olukorda, siis tööandja diskrimineerib lapsevanemat. Samuti on diskrimineerimisega tegemist siis, kui tööandja lõpetab töösuhte või soodustab selle lõppemist põhjusel, et töötaja täidab perekondlikke kohustusi,» märkis Pakosta.

Kui peres jääb laps haigeks, siis on tööandja kohustatud lapse hooldaja lubama arsti poolt määratud ajaks last põetama. Tuleb arvestada, et lapse haigus ei ole soovitud olukord ühegi vanema jaoks. Lapsed haigestuvad sageli ööl vastu tööpäeva või ilmnevad haigusnähud alles peale ärkamist, seega võib tööandjal jääda ka väga lühike aeg töö ümberkorraldamiseks.

«Töö ümberkorraldamine on tööandja kohustus. Et laste ja nende vanemate huvid oleks sellistes pingelistes olukordades kaitstud, ongi peetud vajalikuks seaduse tasemel tööandjat kohustatud hoiduma lapsevanema nendel põhjusel halvemini kohtlemise eest. See tähendab näiteks seda, et väikeste laste vanematele peab andma võimaluse oma haigeid lapsi põetada ning seoses töölt puudumisega ei tohi töötajat halvustada ega solvata,» teatas Pakosta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles