Kaevurid said oma tahtmise: Eesti Energia sõlmis ametiühingutega kollektiivlepingud

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enefit.
Enefit. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Möödunud reedel, 16. juunil allkirjastati ametiühingutega kollektiivlepingud Eesti Energia tütarettevõtetes – Enefit Kaevandustes ja Enefit Energiatootmises. Mõlemas ettevõttes tegutseb nii Kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühing kui ka Narva energia ametiühing.

Enefit Kaevandustes lepiti kollektiivlepingu osas kokku mõlema ametiühinguga. Enefit Energiatootmises allkirjastati leping Narva energia ametiühinguga. Kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühinguga Enefit Energiatootmises läbirääkimised jätkuvad.

Enefit Kaevanduste uus kollektiivleping kehtib kuni 30.06.2018. Vastavalt kollektiivlepingule tõuseb palk keskmiselt 5 protsendi võrra nendel, kellel pole palk tänavu aastal tõusnud. Palgakasvu detailide ja jaotuse üle otsustavad ettevõtte ärijuhid. Hüved jäävad suuremalt jaolt muutmata kujul, kuid osaliselt vähenevad lisapuhkepäevad – osa töötajatel jääb 21 lisapuhkepäeva asemel 14 ning seitse päeva kompenseeritakse rahaliselt. «Vaatamata sellele, et paljudel teemadel oli ettevõttel ja ametiühingutel erinevad positsioonid, võib läbirääkimisi pidada konstruktiivseteks, jõudsime lahenduseni kõigi osapooltega ja seda nii puhkuste kui ka palga osas,» sõnas Enefit Kaevanduste juhatuse esimees Ahti Puur.

Enefit Energiatootmises Narva energia ametiühinguga sõlmitud kollektiivleping kehtib kuni 31.12.2018. Vastavalt kokkuleppele säilivad kõik senised lepingus sisalduvad hüved ja tõusevad ametiühingu liikmete põhipalgad keskmiselt 4 protsenti lisaks aasta alguses juba toimunud palgatõusule.

«Aasta lõpus räägime täiendavalt läbi ja lepime kokku võimaliku palgamuudatuse alates 2018. aastast. Kahjuks pole me veel jõudnud kokkuleppele Kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühinguga. Jätkame nendega dialoogi kollektiivlepingu sõlmimiseks,» sõnas Enefit Energiatootmise juhatuse esimees Tõnu Aas.

Eesti Energias tehakse koostööd erinevate ametiühingutega, kellelt ootab ettevõte valmisolekut üheskoos keskenduda töökorralduslikele, töösuhet reguleerivatele ja tööohutuse kindlustamisele suunatud kokkulepetele, mitte pelgalt vahendite jagamisele.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles