Gaasigrill või söegrill – kumba valida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof

Grillimine on suve lahutamatu osa ja grillroad paljudel eestlastel vaieldamatult lemmikud.  Retseptisahtel seadis vastamisi gaasi- ja söegrillid, et  välja tuua eripärad toidu valmistamisel ja lihtsustada valikut sobiva grilli leidmisel.

Söegrillid

Foto: Bauhof

Söegrillid on vaieldamatult klassika! Kellel poleks kodus olnud ühte ümarat ufogrilli? Tegelikult on söegrille ka kandilisi ning munakujulisi. Odavamaid ja kallimaid.

Söegrilli eelistajad saavad nautida kogu  küpsetamise protsessi - süte põlema saamine, süte valmimise ootamine, tuli, tahm ja suits. See kõik kokku on justkui põnev ja mõnele isegi rahustav rituaal. Oluline on kindlasti järgida ohutusnõudeid ja soovituslik on kasutada grillimisel põlle, rätikuid ning pajakindaid või -lappe.

Söegrilli puhul on ilmselt kõige keerukam õige temperatuuri saavutamine. Mõnikord võib tunduda, et suve lõpp saabub kiiremini kui liha küpseks saab, teinekord aga piisab söestunud jume saamiseks vaid hetkest. Osavaks grillimeistriks saamine eeldab annet ja veidi oskusi temperatuuri reguleerimisel söe või briketi hulgaga ning samuti kaanel olevate tuulutusavadega.

Töötamiseks vajab grill vaid sütt, süütevedelikku ja tikke. Söegrilli süütamiseks sobib ka toiduõli, mis tuleb valada sütele, oodata mõned minutid selle imbumist ja seejärel süüdata. Kui söed on kenasti hõõguma läinud ning servad juba valkjad, saab ka liha, kala või köögiviljad restile panna ning grillimist alustada. Kui juhtub, et grillsüsi ei taha süttida, siis on hea kasutada lõõtsa, mis on valmistatud spetsiaalselt süte põlemise hoogustamiseks.

5 nippi maitseelamuste rikastamiseks söegrillil

  • Lisa süte vahele erinevatest puuliikidest puitlaastusid: pähkli-, kirsi- või akaatsiapuust. Nende suits annab toidule täiendava maitsenüansi. Kui puitlaastud süttivad, siis piserda neile vett peale - see suurendab suitsu hulka.
  • Sütele võib lisada ka märgasid lepalaaste. Need tekitavad  lisasuitsu ja pehmendavad süte teravat kuumust.
  • Sütele pandud eelnevalt vees leotatud maitsetaimed, terve sibul või oksakesed ja laastud, annavad lihale huvitava maitse.
  • Kasutada võib samuti kuivatatud ürdipuru - raputa seda sütele. 
  • Meisterda fooliumist kauss, kuhu lisad veini ja ürte, ning aseta see süte peale. Vedeliku auramisega saab juurde lisaniiskust ja head suitsuaroomi.

Söegrilli juures on mõnus ka see, et kui lõket käepärast pole, siis saavad lapsed vanemliku järelvalve all selle peal ise vahukomme või vorstikesi grillida.

Lühidalt kokkuvõtteks söegrilli peamised plussid ning miinused:

PLUSSID

  • Kerge ja kompaktne.
  •  Tavalise söeresti asemel on söekauss. Süsi ei puutu kokku grilli korpusega ja see peab kauem vastu.
  • Söegrill tagab kõrgeima küpsetuskuumuse.
  • Mugav transportida.
     

MIINUSED

  • Toit kõrbeb kiiremini.
  • Süsi põleb kiiremini ära ja seda peab suurema lihakoguse korral lisama.
  • Grilli süütamine ja jahtumine võtab natuke aega.

Artikli täismahus lugemiseks pöördu Aiaparadiisi lehele, kust saad lisaks lugeda ka Eesti Grilliliidu soovitusi alanud grillihooajaks.

Copy
Tagasi üles